BANJALUKA U OPASNOSTI: OVK i Vehabije prete Srpskoj!

rs-republika-srpska-policija

Opsadno stanje u glavnom gradu Srpske.

Banjaluka je danas pod opsadom – ograde, tampon – zona i oko 2.000 policajaca čuvaće ovaj grad od nereda koji se očekuju na mitingu i kontramitingu vlasti i opozicije Republike Srpske.

Očekuje se da će na mitingu i kontramitingu biti ukupno oko 70.000 ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač uoči mitinga otkrio je da ima informacije da u Banjaluku dolaze i ekstremističke grupe iz Srbije, Hrvatske i Federacije BiH, koje planiraju da izazovu nerede i demoliraju zgrade Skupštine i Vlade RS.

 – Neki su već u RS i pod kontrolom su iako misle da nisu – upozorio je Lukač.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević za Srpswki Telegraf kaže da to mogu biti samo pripadnici OVK i vehabije iz Sandžaka.

– Samo ove dve grupe s ovih prostora su ekstremističke, sklone izgredima i neredima. Opozicija RS je pod jakim dejstvom stranih sila, koje žele potpunu destabilizaciju RS. A tri krvava prsta na plakatima opozicije, kojima je najavljen protest, sve govore – tvrdi Galijašević.

On objašnjava da takav simbol označava oslobađanje.

– Ali oslobađanje od čega? Finansiraju ih Amerikanci, daju im ogroman novac da oslobode Republiku Srpsku od Srba. Da izazovu međusrpske sukobe i potpunu destabilizaciju RS. Cilj je samo rušenje Dodika, koji ne želi da postane američki čovek – tvrdi Galijašević.

Ministar policije Republike Srbije Nebojša Stefanović izjavio je sinoć da je oko 120 osoba sa teritorije Srbije sprečeno da ode u Banjaluku, gde su danas najavljeni miting i kontramiting opozicije i vlasti.

 – Na merama nadzora uhvatili smo i pripadnike više različitih naroda kako pokušavaju da dođu u Banjaluku i učestvuju u izazivanju nekih ekscesa i, naravno, delimo to sa Republikom Srpskom kako bismo predupredili bilo kakvo nasilje i učestvovali u sprečavanju istog – rekao je Stefanović.

Tampon  – zone i ograde

Zbog očekivanih nemira, ni jednom ni drugom skupu neće biti dozvoljena šetnja.

– Oko grada će biti postavljeni punktovi, a svetrase kretanja do Banjaluke biće obezbeđene. Između dva skupa biće postavljene i ograde kao tampon zone -rekao je Dragan Lukač.

Dodik: Institucije će obezbediti mir

Predsednik RS Milorad Dodik uveren je da su institucije spremne da obezbede mir.

– RS će i svih narednih dana ostati mirna. Svi smo podlegli spekulacijama o nemirima i stradanjima, čega neće biti. Verujem u policiju – rekao je Dodik.

(Srbija Danas)

Share this post: