Beogradska 15. gimnazija nosiće ime svetog oca patrijarha Pavla

patrijarh pavle

Roditelji učenika petnaeste beogradske gimnazije pokrenuli inicijativu. Blagoslov od SPC, složili se nastavnici i Opština.

Beogradska 15. Gimnazija promeniće ime u Gimnazija patrijarha Pavla, ukoliko potpis na taj predlog stavi ministar prosvete dr Srđan Verbić.

Inicijativu da gimnazija na Labudovom brdu, u opštini Rakovica, ponese ime pokojnog poglavara Srpske pravoslavne crkve pokrenuli su roditelji gimnazijalaca još u septembru, na početku školske godine. Dobili su podršku nastavnika, a u četvrtak i odbornika u Rakovici.

Direktor gimnazije Jasmin Nikolovski kaže da je veoma ponosan na ideju koja je pokrenuta u školi i koja je dobila široku podršku. Već u ponedeljak će, najavljuje, molbu sa obrazloženjem uputiti Ministarstvu prosvete, koje treba da odluči o predlogu.

– Organizovali smo referendum o predlogu Saveta roditelja i većina kolega je podržala tu ideju – kaže Nikolovski. – Uputili smo dopis i SPC-u i nedavno je stigao odgovor i blagoslov. Evo, sada imamo i saglasnost Skupštine Opštine Rakovica.

On se nada da će i Ministarstvo reagovati pozitivno. Dopis će im stići sledeće nedelje, a odluku će morati da donesu pre naredne školske godine.

– Pravila su takva da promena imena u toku školske godine nije moguća – kažu u Ministarstvu prosvete. – Kada zahtev stigne, o njemu se izjašnjavaju stručne službe, a saglasnost daje i ministar.

Nikolovski kaže da je to što je patrijarh sahranjen u manastiru Rakovica jedan od ključnih razloga zašto baš ova škola da ponese njegovo ime.

– Drago nam je što će ova beogradska gimnazija poneti ime blaženopočivšeg patrijarha – kažu u beogradskoj patrijaršiji. – Nadamo se da je ovo samo prvi korak u dostojnom spominjanju lika i dela pokojnog poglavara SPC.

Poznata je njegova prosvetna delatnost zahvaljujući kojoj je veronauka vraćena u školske klupe. Posebno nam je drago što se gimnazija nalazi nedaleko od manastira Rakovica, gde je Pavle često boravio i gde počiva.

Praksa da škole menjaju ime nije česta, ali se u rakovičkoj gimnaziji nadaju da će njihov predlog biti usvojen.

U poslednjoj deceniji tek nekoliko škola promenilo je ime – OŠ „Veljko Vlahović“ u mestu Pečenjevce u OŠ „Vuk Karadžić“, OŠ „Moše Pijade“ u Dimitrovgradu u OŠ „Hristo Botev“ i OŠ „15. novembar“ u Preševu u OŠ „Profesor Ibrahim Keljmendi“.

Ranije odbijeni predlozi

Predlog da jedna škola bude nazvana po patrijarhu Pavlu pokrenut je još pre nekoliko godina, kada se u OŠ „Rade Drainac“ u Borči rodila takva ideja.

Ona je odbijena, kao i predlog da OŠ „Bora Stanković“ postane OŠ „Novak Đoković“, jer je ovaj sportista bio đak ove beogradske osmoletke. Ta ideja je odmah odbačena, jer škole ne dobijaju nazive po živim velikanima.

(Novosti)

Share this post: