„BESNI PAS“ PREUZIMA SRBIJU!? Američko ministarstvo odbrane planira naredne godine „napad“ na Srbiju zbog saradnje sa Rusijom!

Američko ministarstvo odbrane planira naredne godine „napad“ na Srbiju zbog saradnje sa Rusijom.

Zakonom o autorizaciji nacionalne odbrane (NDAA) za 2018. godinu iz budžeta od 700 milijardi dolara Pentagon će izdvojiti milijarde za rušenje saveza između zemalja Zapadnog Balkana, na prvom mestu Srbije i Moskve.

Zakonom o budžetu za vojsku, koji je američki predsednik Donald Tramp potpisao u utorak, date su i smernice za delovanje Pentagona.

Tako će, prema navodima tog dokumenta, američki sekretar odbrane Džejms Matis, zvani Besni pas, naredne godine morati da proceni bezbednosnu saradnju između svake države Zapadnog Balkana i Rusije.

Budući da Vašington osim Srbije i samoproglašenog Kosova, Zapadnim Balkanom smatra i BiH i Makedoniju, koje nemaju izraženu saradnju sa Rusijom i predsednikom Vladimirom Putinom, jasno je da se nove mere odnose samo na našu zemlju.

Tako je administraciji SAD potreban precizan spisak ruskih oružanih sistema i ostale vojne opreme i tehnologije vredne više od milion dolara koje je Srbija dobila ili naručila od 2012. do sada.

Pentagon će morati da nabroji i sva učešća vojske Srbije u treninzima ili vežbama sa ruskim trupama, takođe od 2012. godine do sada. Čelnici američke vojske pobrojaće i sve naše ugovore o bezbednosnoj saradnji sa Rusijom, kao i one o razmeni obaveštajnih podataka.

Istovremeno, proceniće kako bezbednosna saradnja između Srbije i Rusije utiče na bezbednosne interese SAD, NATO pakta u celosti i svake NATO članice koja se graniči sa Srbijom.

To se traži od Pentagona jer Rusija i njen uticaj, prema mišljenju američkih zvaničnika predstavljaju najveću pretnju po SAD.

– Veliku pretnju bezbednosnim interesima SAD i njenih saveznika i partnera u Evropi predstavljaju ruske agresivne akcije, uključujući invazije Gruzije 2008. i Ukrajine 2014.

Istovremeno Rusija preti NATO saveznicima, ubrzava modernizaciju svoje vojske, ima sposobnost da drugima uskrati pristup određenim područjima , povećava vojnu moć u regionu Arktika i na Mediteranskom moru, a razvija i svoje nuklearne sposobnosti.

Takođe, Rusija krši Sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa, potpisan između SSSR i SAD, kao i Sporazum o otvorenom nebu. Ruska propaganda i sajber-aktivnosti opasni su po bezbednost SAD – navodi se u NDAA.

Crna Gora ojačala saveznici

Navodi se da će Pentagon raditi na modernizaciji svoje opreme, da će povećati gotovost svojih snaga u Evropi, intenzivno raditi na treningu i naoružavanju NATO trupa i evropskih partnera, kao i da će podsticati saveznike da reaguju na ruske pretnje svim raspoloživim sredstvima.

Takođe, povećaće saradnju sa članicama Pakta za stabilnost, kom pripada Srbija, sve u sklopu reakcije na navodnu rusku agresiju.

Amerikanci smatraju da je jak NATO pakt jedini garant stabilnosti u Evropi, te da je zbog toga prijem Crne Gore u taj vojni pakt veliki korak ka jačanju saveza, poboljšanju bezbednosti i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi i pokazuje prednost Alijanse u politici „otvorenih vrata“.

Kako analitičari navode, Makedonija će biti verovatno naredna zemlja sa Balkana koja će biti primljena u NATO, pa će se jak ruski uticaj osećati jedino u Srbiji i Republici Srpskoj.

Stoga, smatraju stručnjaci, najveći pritisak SAD naredne godine u ovom području biće usmeren baš na Srbe.

(Mediji)

Share this post: