Bivsi guverner NBS Jelašić: Pobegao sam da me ne bi ubili

Radovan Jelasic guverner bivsi

Bivši guverner Radovan Jelašić, govori prvi put o stvarnim razlozima zbog kojih je podneo ostavku, o sličnostima i razlikama Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, o Jorgovanki Tabaković, sukobima sa Tadićem, Cvetkovićem i Dinkićem, političkim pritiscima i pretnjama zbog gašenja banaka, o „koferu“ i drugim aferama, krivcima za kredite u „švajcarcima“…

U polemičnom intervjuu koji je Olja Bećković za NIN vodila sa svojom prijateljicom i neistomišljenicom Ljiljanom Smajlović, fokus je na tome zbog čega je glavna urednica Politike počela da radi sve ono protiv čega je bila.

A pružena ruka pomirenja kojom je premijer Srbije Aleksandar Vučić odgovorio na kamenovanje u Potočarima, ali i na sve bezbednosne brljotine koje su ga omogućile, obećava nastavak mukotrpnog procesa pomirenja na zapaljivom balkanskom prostoru. Više u novom NIN-u.

Jelašić otkriva zašto je otišao iz Srbije: Srećan sam što sam izvukao živu glavu

salter banka opstina

Bivši guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da je razlog zbog koga je podneo ostavku to što više nije želeo da mu lični i porodični život zavise isključivo od političara. On je u eksluzivnom intervjuu za novi broj NIN-a kazao da je postojao preveliki uticaj politike na NBS.

Jedan dan me prozivaju i smanjuju platu, drugi donose novi Zakon o NBS na osnovu koga mogu da me smene… Drugo, strašno me frustriralo što sam stalno ukazivao političarima šta ne valja i za to redovno dobijao packe.

A kad se desi problem očekivalo se da počistim sav nered i rešavam njihove probleme, zato što oni nisu uradili svoj deo posla. Najbolji primer za to su krediti u švajcarskim francima. Treće, nisam mogao da shvatim da vlast jedne države radi protiv sopstvene valute, da se ona sama protivi većoj upotrebi dinara – kaže Jelašić za NIN.

Odgovarajući na pitanje da li je bilo i situacija opasnih po život naročito prilikom zatvaranja pojedinih banaka, Jelašić je rekao da mu je nemački ambasador 2001. kada je zatvarana bivša Karić Banka ponudio fizičko obezbeđenje za porodicu koja je u to vreme bila u Frankfurtu.

Iako sam tada sa osmehom odbio, često pomislim da je trebalo da prihvatim tu ponudu. Kada vidim šta se sve dešavalo kolegama iz regiona, sve više sam uveren da sam imao ludu sreću što sam sačuvao živu glavu na ramenima – kazao je u intervjuu za novi broj NIN-a nekadašnji guverner NBS Radovan Jelašić.

Ljiljana Smajlović: Vučiću bih mogla da budem dokaz da nema cenzure

U polemičnom intervjuu koji je Olja Bećković za NIN ovog puta vodila sa svojom prijateljicom i neistomišljenicom Ljiljanom Smajlović, fokus je na njihovim tačkama razilaženja i na pitanju da li je predsednica Udruženja novinara Srbije i glavna urednica „Politike“ počela da radi sve ono protiv čega je bila kad je u jednoj kolumni napisala: „Od neistomišljenika se neumorno prave protivnici, od protivnika neprijatelji, a od neprijatelja – zakleti neprijatelji“.

ljiljana smajlovic politika urednik

U intervju Ljiljana Smajlović govori o sukobu sa Dragoljubom Žarkovićem, Brankom Prpom, Svetislavom Basarom, listovima Danas, Blic i NIN, o tome zašto je objavljivala tekstove Ištvana Kajića i zašto se vodila kampanja protiv Saše Jankovića.

Negirajući da u Srbiji postoji cenzura, pohvalila se da ona živi u carstvu slobode „Aleksandar Vučić bi mogao da me koristi kao poster girl, opipljiv dokaz da nije cenzor, mogao bi u svakom momentu da kaže: gospodo, vi koji tvrdite da sam cenzor, evo vam Politike, evo vam Ljiljane Smajlović, pitajte nju. Ja sam mu zahvalna što to ne radi, ali on bi to mogao s punim pravom..“

Na pitanje Olje Bećković da li mu se odužuje za „život u carstvu slobode“ tako što u najdelikatnijim situacijama iz njenog pera izlaze tekstovi koji će mu se svakako dopasti, Smajlović odgovara: „Moraju se reći mnoge stvari bez obzira na to što će one da obraduju Aleksandra Vučića jer može nešto da bude tačno, čak i ako se Aleksandar Vučić sa tim slaže i ne možemo mi da se pravimo da to nije tačno samo zato što se Aleksandar Vučić takođe sa tim slaže“.

U NIN-u možete pročitati još i zašto je Ljiljana Smajlović umešala Miškovića u polemiku sa Dragoljubom Žarkovićem, da li je Slavko Ćuruvija zaista izbacio iz stana, u čemu je razlika između Šešelja, Vučića i Nikolića i zašto je danas mnogi napadaju.

Srebrenica – gutanje gorkih pilula: Kamenice na putu pomirenja

Kada je, prošle godine, Aleksandar Vučić premijerski mandat praktično započeo posetom Sarajevu, činilo se da nekadašnji nacionalista tim simboličkim određenjem prema današnjoj Bosni i Hercegovini, ali i prema događajima iz ratnih devedesetih, uspešno utire put za pomirenje na Balkanu.

Naravno da niko nije očekivao lak proces, naročito kada se, nešto kasnije, u oktobru, nakon incidenta sa dronom na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije, pokazalo da spremnost za konstruktivan dijalog nije baš preterano iskrena među svim potencijalnim partnerima u izgradnji novog, evropskog Balkana.

albanija tirana

Da ne pominjemo baš sve slične doprinose mirovnom procesu – počev od hrvatskih predizbornih briljiranja, do raznih nesuvislih intervencija ovlašćenih predstavnika „međunarodne zajednice“.
Teško je, ipak, ne primetiti i da sve Vučićevo gutanje gorkih pilula pred kamerama iz celog sveta nije baš u potpunosti podržano ni na unutrašnjem planu.

Najočiglednija je nepodudarnost između procesa približavanja Srbije Evropskoj uniji na administrativnom nivou (usaglašavanje zakona) i političkom (ako ne boli previše, to jest ne odnosi se na Rusiju) s jedne strane, i negovanja pa čak i forsiranja vrlo „neevropskog“ raspoloženja dobrog dela društva, s druge strane.

(Blic)

Share this post: