BIVŠI HRVATSKI MINISTAR histerisao na televiziji i vređao Srbe i Srbiju! (VIDEO)

Miro Kovač HDZ

Miro Kovač HDZ

Miro Kovač, bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske a sada poslanik HDZ u hrvatskom Saboru izneo je svoje mišljenje o trenutnim odnosima sa Srbijom, blokadi otvaranja poglavlja, aferi „čokoladica“…

Odmah na početku razgovora Kovač je odbio tvrdnju da su odnosi Hrvatske i Srbije zbog hrvatske blokade poglavlja 26 u pregovorima Srbije s EU razlog sve lošijih odnosa dve zemlje.

– Ma ne. Odnosi su sve bolji. Ako pogledamo i trgovinsku razmenu i kontakte između građana odnosi su sve bolji. Ima dosta turista koji dolaze u Hrvatsku.

Ima političkih tema koje su važne, krucijalne i te teme moramo da rešimo. Činjenica jeste da hrvatska Vlada nije dala zeleno svetlo za otvaranje tog poglavlja.

Hrvatska ima primedbu, smatra da Srbija nije ispunila kriterijume. To je sasvim legitiman stav. Ni EK ni Srbija ne odlučuju hoće li biti otvoreno poglavlje, odlučuju zemlje članice. Što pre ispune uslove, to bolje za Srbiju i za hrvatsku manjinu – rekao je Kovač.

Bivši ministar naglasio je kako je retorika srpskog premijera Aleksandra Vučića neprihvatljiva.

– Ja sam na to već letos upozoravao. Nisam dopuštao da se pređe granica dobrog ukusa. Upozoravao sam na to i javno odgovarao članovima vlade Srbije kada su vređali hrvatski narod. Vučić bi više trebalo da se bavi razvojem srpskog društva, a ne društvom u Hrvatskoj.

Svedočimo interpretaciji hrvatske zbilje u Srbiji. Da smo ustaše, da smo fašisti… To je konstantna bitka. 90-ih godina je to bilo intenzivno, da smo ustaše, da smo koljači… Takva retorika je neprihvatljiva.

Pogledajte video:

Hrvatska je zemlja zapadnog sveta, država koja ima demokratski ustav, koja je slobodna, demokratska država, članica EU i NATO saveza i nama nisu potrebne lekcije iz Srbije o tome kakvo je hrvatsko društvo. Ja se ne sećam takvih dociranja od nekih zemalja kada je susedna država u pitanju.

Jeste li ikad primetili da u Hrvatskoj postoji hajka, tendencija da se mešamo u unutrašnje stvari Srbije? Mi se u Hrvatskoj prvenstveno bavimo sami sobom, a probleme s kojima se susrećemo rešićemo sami – kazao je Kovač.

Komentarisao je i poziv američkog potpredsednika Džoa Bajdena upućen hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

– Sam je dao da se objavi saopštenje. Ja sam ga pročitao, razgovaralo se o saradnji na području jugoistočne Evrope. Bio je to civlizovan razgovor i to je normalna stvar, kaže Kovač za „N1“.

Ne misli da Hrvatska ovakvim ponašanjem gura Srbiju u naručje Rusiji.

– Nemojmo preterivati, bitno je da ostanemo trezveni. Nema drame, nema histerije. Ovo je sad šansa da se pokloni potrebna pažnja hrvatskoj manjini. Moja je želja da Srbija pokloni onoliko pažnje kao što to čini prema mađarskoj manjini, koja se jako dobro oseća.

Nekada je u Srbiji bilo 200.000 Hrvata, danas ih je između 50 i 60 hiljada. Ovo je sada šansa i za srpsku vladu i za vlasti da pokažu da im je stalo – smatra Kovač.

Odbio je argument da HDZ nije jednako kritičan prema Vučiću i njegovoj stranci koja je ušla u evropsku narodnu partiju.

– HDZ je jedina stranka koja nije bila za primanje SNS-a u našu evropsku porodicu. Odluka nije jednoglasna, nije takav mehanizam. HDZ to nije mogao da spreči. Ali isto tako želimo da se proces transformacije društva u Srbiji nastavi. Da imamo partnera s kojim ćemo moći da sarađujemo – smatra Kovač.

Ne misli da je predsednica Hrvatske trebalo da se izvinjava zbog afere čokoladica.

– To su preterane interpretacije u javnom prostoru. Treba s tim društvenim mrežama, koje su korisne, koje svi koristimo… Moramo pametno znati da koristimo ta oruđa – zaključio je Kovač za N1.

(Blic)

Share this post: