Boris Džonson prozivao Lavrova usred Moskve pa dobio zasluženi odgovor!

Foto: AP/Pavel Golovkin

Ministri spoljnih poslova Rusije i Velike Britanije Sergej Lavrov i Boris Džonson izrazili su želju da sarađuju kada je to u skladu s nacionalnim interesima.

Ipak, oni su i imali verbalni sukob tokom konferencije za novinare.

Verbalni duel je počeo Džonsonovom opaskom da se Rusija „nije uspešno“ mešala u referendum o Bregzitu.

Lavrov je uzvratio da njegov britanski kolega mora javno da se raspravlja da bi očuvao reputaciju kod kuće.

„Sergej, ja brinem o tvojoj reputaciji. Moraš priznati da ruski pokušaji mešanja… nisu bili uspešni“, rekao je Džonson, što je izazvalo smeh Lavrova.

„Nedelovanje nikada ne može dovesti do rezultata“, ostao je pri svome Lavrov i dodao da Moskva i dalje čeka britanske dokaze o mešanju.

On je priznao da su odnosi Moskve i Londona na „veoma niskoj tački“ i naveo da britanski i drugi zapadni zvaničnici vole da javno iznose zamerke na račun Moskve, dok bi Rusija radije „razgovarala o spornim pitanjima licem u lice, a ne preko mikrofona“.

Kao oblasti u kojima je neophodna saradnja, Džonson je naveo međunarodne krize, poput iranskog nuklearnog sporazuma, Severne Koreje i rata u Siriji, ali i bezbednosne pripreme za predstojeće svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji, gde se očekuje dolazak hiljada navijača iz Velike Britanije.

Džonson je prvi britanski ministar spoljnih poslova koji dolazi u Moskvu za više od pet godina. Dve zemlje se spore oko brojnih pitanja, pre svega oko ukrajinske krize i trovanja nekadašnjeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka u Londonu 2006.

Britanski sudija Robert Oven je u januaru 2016. zaključio da su nekadašnjeg agenta KGB radioaktivnim polonijumom-210 otrovala dva čoveka koja su delovala za račun ruske obaveštajne službe.

Rusija je taj zaključak odbacila kao neosnovan, a Lavrov je rekao da nikada nisu izneti dokazi koji potvrđuju takav zaključak.

(BETA)

Share this post: