BOŠKO OBRADOVIĆ: Svet više nije unipolarna neoliberalna hegemonija!

Bosko Obradovic Dveri

Bosko Obradovic Dveri

U svom autorskom tekstu predsednik pokreta Dveri se osvrnuo na aktuelnu situaciju u svetu, i značaj protekle 2016. godine za urušavanje do sada postojećeg poretka.

– Godina 2016. ostaće upamćena kao jedna od prelomnih u savremenoj istoriji.

Međunarodni geopolitički okvir koji je postavlјen početkom devedesetih nepovratno odlazi u prošlost.

Svet više nije unipolarna neoliberalna hegemonija.

I po svemu sudeći to je tek početak talasa promena koje nas očekuju u 2017. i narednim godinama – tvrdi Obradović.

On je takođe naveo klјučne nedostatke neoliberalnog ideološkog modela koja pojedinca svodi na pukog potrošača sa pravima, ali ne i obavezama, odgovornosti i solidarnosti.

Iz takvog sistema, smatra Obradović, profitiraju samo finansijske korporacije i banke.

– Ove geopolitičke promene u Evropi i svetu izgleda ne vidi još samo vlast u Srbiji.

A šta nas tek čeka u 2017?

Izbori u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji…

Kako će izgledati Evropska unija ako u Austriji dođe na vlast Slobodarska partija Hajnca Kristijana Štrahea, u Francuskoj Marin le Pen, a u Nemačkoj Alternativa za Nemačku?

Šta ako u svim evropskim državama na vlast dođe po jedan Orban koji je iz Mađarske izbacio MMF, sve kredite indeksirane u stranim valutama prebacio u domaću, dodatno oporezovao sve strane banke i osiguravajuća društva i osnovao Ministarstvo za porodicu kao državni prioritet broj jedan? – pita se Obradović.

On se posebno osvrnuo na refleksiju potencijalnog rusko-američkog dogovora na Balkan, i mogućnost ponovnog postavlјanja srpskog nacionalnog pitanja koje do sada nije bilo moguće.

– Zapadne zemlјe na ovim prostorima već sto pedeset godina sprovode istu politiku, koristeći nažalost naše komšije protiv nas.

Zato predsednik Hrvatske može otvoreno da daje rasističke izjave, a predsednik države ili predsednik Vlade Srbije za pet godina vlasti nijednom ne smeju da pomenu ugrožena prava Srba u bilo kojoj okolnoj državi – tvrdi predsednik Dveri.

On je citirao Miloša Crnjanskog i predložio da se „pogleda konačno kako stvari stoje sa srpskog stanovišta“.

– Da bi se to desilo moramo da odvratimo oči od opčinjenosti Berlinom i Briselom, da se osvrnemo oko sebe i vidimo Evropu i svet koji se menjaju.

I da ne budemo ponovo poslednji evrofanatici kada se EU raspada na naše oči, kao što smo bili poslednji komunisti i Jugosloveni u bivšoj SFRJ u vreme njenog raspada – zaklјučio je on.

(Dveri)

Share this post: