Bramerc: Šešelj sada govori kao za vreme rata

SERZ BRAMERC - KZN

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je da je Sudsko veće postavilo veoma ograničen broj uslova za privremeno oslobađanje Vojislava Šešelja.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je da je Sudsko veće postavilo veoma ograničen broj uslova za privremeno oslobađanje Vojislava Šešelja.

On je podsetio da je Veće tu inicijativu preduzelo navodeći humanitarne razloge i njegovo loše zdravstveno stanje, ali je napomenuo da Tužilaštvo nema pristupa medicinskoj dokumentaciji, te da stoga ne može o tome da iznese nikakvo mišljenje.

Bramerc je ukazao da optuženog pri tom nisu pitali da li on te uslove prihvata, što je inače „prilično neuobičajeno“.

„Zapravo je na Sudskom veću, koje je postavilo te uslove, da zaključi da li su oni ispunjeni i, ako utvrdi da su prekršeni, ono može da naloži Šešelju da se vrati u Hag“, kaže Bramerc.

Glavni tužilac Haškog tribunala ističe da deli mišljenje mnogih da je „način na koji on (Šešelj) govori, uz mržnju koju stalno izražava u svim svojim govorima, veoma sličan načinu na koji je govorio tokom rata“.

„Izgleda da se njegov način razmišljanja nije mnogo promenio u proteklih 10 godina“, naveo je on, dodavši da to zasigurno nema pozitivan uticaj na zemlju i pomirenje u regionu.

Bramerc je, takođe, rekao da srpska vlada „veoma razumno, profesionalno i zrelo“ reaguje na povratak Šešelja.

„Mislim da će se sadašnje odgovorno političko rukovodstvo pobrinuti da zemlja nastavi da ide napred, a ne da ih u tome prekine stav jedne osobe“, kaže Bramerc.

On je, takođe, rekao da Tužilaštvo Haškog tribunala nije zadovoljno načinom na koji se suđenje Šešelju odvija.

„To suđenje traje predugo“, kaže on i podseća da je presuda trebalo da bude doneta, prema prvobitonom planu, još prošle godine.

Bramerc je, takođe, podsetio da je jedan sudija isključen iz slučaja, nakon čega je imenovan drugi kome je trebalo vremena da se upozna sa dosijeom, tako da se izricanje presude očekuje tek iduće godine.

„Naravno, Kancelarija glavnog tužioca nije zadovoljna situacijom, kao ni žrtve, a verovatno ni sam Šešelj, pošto smatram da bi se posle 10 godina s pravom očekivalo da Tribunal bude u poziciji da donese konačnu presudu“, ističe on.

Bramerc je podsetio da je i sam Šešelj proteklih godina više puta inicirao odlaganje zasedanja suda.

Upitan kako Tribunal napreduje sa preostalim slučajevima, on je rekao da se obrađuju svi ostali slučajevi i da se u 2015. godini očekuje niz presuda, među kojima i presuda Radovanu Karadžiću.

„Kad je reč o Ratku Mladiću, sada smo usred izlaganja odbrane i taj slučaj napreduje sporo, ali sigurno“, istakao je Bramerc.

Prema trenutnom planu, naveo je Bramerc, Tribunal bi trebalo da završi rad 2017, a žalbeni postupci će biti prebačeni u nadležnost Mehanizma za međunarodne krivične tribunale, koji će obrađivati žalbe, ukoliko ih bude, u sučajevima Mladić, Karadžić, Hadžić…

Glavni tužilac Haškog tribunala je danas završio trodnevnu posetu Beogradu, gde je boravio u pripremama za redovni šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti UN, koji bi trebalo da podnese u drugoj nedelji decembra.

Bramerc je pohvalno sse izrazio o saradnji Tribunala sa srpskim vlastima i naveo zadovoljstvo rezultatima posete Beogradu.

„Interakcija sa našim srpskim partnerima dobro funkcioniše, kao i obično. To je bio slučaj i pre godinu dana, i pre šest meseci, kao i danas. Imamo i političku podršku, koja je neophodna da bismo nastavili sa radom“, dodao je Bramerc.

Bramerc je, kako je podsetio, u Beogradu imao niz sastanaka – sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, ministrom pravde Nikolom Selakovićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, sa kojima je razgovarao o nizu važnih tema.

On je napomenuo da srpsko tužilaštvo za ratne zločine još ima dosta posla, kao i da je sa tužiocem Vukčevićem razgovarao o regionalnoj saradnji u kojoj je, kako je rekao, došlo do poboljšanja u smislu razmene informacija vezanih za slučajeva ratnih zločina.

„Želimo da vidimo dalji napredak, želimo da vidimo rezultate“, poručio je Bramerc.

(Tanjug)

Share this post: