Britanci upozoravaju: Solarna oluja preti da napravi haos na planeti

Solarne baklje

Nestanak struje, ometanje vazdušnog saobraćaja, i pojačano elektromangentno zračenje samo su neke od mogućih posledica aktivnosti sunčeve površine, a stanovnici Zemlje imaće samo 12 sati na raspolaganju da se pripreme za najgori mogući scenario, navode britanski naučnici.

Sa ciljem da predupredi negativne posledice solarne aktivnosti, britanska vlada osmislila je Strategiju pripreme za suočavanje sa različitim prirodnim procesima u kosmosu koje izazivaju erupcije na površini Sunca.

“Koronalno izbacivanje mase (CME) uzrokuje nastanak X-zraka, visokoenergetskih čestica i velikih talasa magnetske plazme.

Kada je takva aktivnost usmerena ka zemlji, moguća je pojava različitih problema u vidu smetnji u komunikacijama, ometanja rada satelita, ometanja rada različitih elektronskih uređaja ili prekida snabdevanja električnom energijom“, glasilo je nedavno objavljeno saopštenje britanske vlade.

CME predstavlja nalet talasa plazme sačinjene od elektrona i protona koja može da sadrži i manje količine težih elemenata kao što su helijum, kiseonik pa čak i olovo.

Oluja

U svom 11-godišnjem ciklusu, Sunce je poslednji put doseglo maksimum ovakve aktivnosti početkom 2014. godine.

Kao model za najgori scenario uzeta je geomagnetna oluja iz 1859. godine koja bi za savremenu civilizaciju predstavljala veliki problem – izračunato je da bi materijalna šteta samo u SAD iznosila 2.6 triliona dolara. Prema proceni naučnika, svake godine šanse za ponavljanje ovog prirodnog fenomena iznose 1 odsto.

„Generalno govoreći, što brže talas doputuje do Zemlje, veće će biti dejstvo oluje. Oluja iz 1859. doputovala je do Zemlje za samo 18 sati, tako da nije isključeno da bismo u budućnosti mogli da imamo samo 12 sati na raspolaganju od trenutka registrovanja promena na suncu do suočenja sa njima“, ističu autori.

„U okviru razvoja novih infrastruktura, poput projekata za železnicu, trebalo bi zato uzeti u obzir i uticaj kosmičkih vremenskih uslova.

Isto važi i za oblast avijacije, kao i satelite u Zemljinoj orbiti“, zaključeno je u saopštenju.

(B92/rt.com)

Share this post: