Britanska rezolucija: Srbi će biti silovatelji dečaka, Srbija u lancima, a umreće i Republika Srpska!

britanija parlament

Za razliku od britanske rezolucije u kojoj se čak 35 puta spominje reč genocid u ruskom dokumentu ova reč je zamenjena zločinom, a umesto tvrdnji da je silovano na desetine hiljada žena, sada piše „na hiljade“.

Kao kontrapredlog britanskom dokumentu o Srebrenici, ruska delegacija u Ujedinjenim nacijama podelila je svim članicama Saveta bezbednosti nacrt svoje rezolucije o Bosni i Hercegovini. Ovaj tekst napisan je uz odobrenje predsednika Rusije Vladimira Vladimiroviča Putina, a u njemu se osuđuju svi zločini u ratu i potvrđuju i srpske žrtve u Srebrenici, a ne samo muslimanske, a reč genocid zamenjena je zločinom!

Putinova rezolucija o Srebrenici: Evo kako su Rusi udarili kontru Britancima!

Za razliku od britanske rezolucije u kojoj se čak 35 puta spominje reč genocid u ruskom dokumentu ova reč je zamenjena zločinom, a umesto tvrdnji da je silovano na desetine hiljada žena, sada piše “na hiljade”.

Srbi su masakrirani u Srebrenici, a ne muslimani odjekuje evropom! Ovo je najnovija rezolucija u EU!

Rusija smatra da SB ima zadatak da postigne dogovor o tekstu koji bi doneo istinsku korist celom regionu, pa je predlog Moskve usredsređen na pitanja koja predstavlja osnovu za saradnju i mirnu koegzistenciju država regiona, a ne na pitanja koja jačaju tenzije, saznaju Novosti.

Ovo se zaista krije u rezoluciji o Srebrenici: Srbi će biti silovatelji dečaka, Srbija u lancima, a umreće Republika Srpska!

Ideja Rusije je da SB još jednom potvrdi podršku Dejtonskom sporazumu i da se najoštrije osude svi zločini počinjeni tokom svih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

S druge strane, Srbija će se najverovatnije već danas, još jednom, drugim pismom u poslednjih desetak dana obratiti članicama Sb kako bi ukazala na pogubnost i štetnost britanske rezolucije o Srebrenice, koja neće doneti ništa dobro ni našoj zemlji ni celom regionu.

Beograd će obavestiti članice SB da je i novi predlog rezolucije Velike Britanije neprihvatljiv za Srbiju, jer su u tekstu napravljene samo kozmetičke izmene i praktično samo smanjen broj upotrebe reči “genocid”. U pismu Srbije biće navedeno da britanski nacrt rezolucije baca stigmu na ceo srpski narod i da bi bilo pogubno da se ovakvim jednim potezom Srbi istorijski označe kao genocidna nacija.

Teoretski SB može raspravljati o obe rezolucije, što nije praksa ili da na stolu ostane samo britanska jer je ona prva podneta.

Britanija je za svoj tekst računala na podršku Francuske, SAD, Čada, Jordana, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda, dok bi se pojavom ruskog dokumenta stvari mogle dramatično promeniti.

Bivši ambasador pri UN Vladislav Jovanović kaže da je ruska kontrarezolucija vrlo vešta i da će kao takva teško biti odbijena.

Najverovatnije je da neće biti usvojena nijedna rezolucija i da će se sve na kraju završiti opštim saopštenjem – kaže on.

(Telegraf.rs)

Share this post: