Britanski novinar: Nije Praljak nevin, evo šta se dešavalo u logoru pod njegovom komandom

Popio otrov?

foto: Printscreen Index

Novinar britanskog „Gardijana“ Ed Vilami objavio je tekst naslovljen sa “Dan kada sam se lice u lice našao sa generalom Slobodanom Praljkom u Hagu”.

Vilami je svedočio u deset procesa pred Haškim tribunalom, a bio je svedok i na suđenju Praljku koji je u sredu nakon izricanja presude u sudnici popio otrov i umro, kao i na suđenjima Karadžiću i Mladiću.

Osim toga, Vilami je jedan od trojice novinara koji su uz dozvolu Praljka 1993. ušli u logor Dretelj kod Čapljine u kojem su muslimani maltretirani i ubijani.

Kako navodi, svu pažnju javnosti proteklih dana privukla je presuda Ratku Mladiću, pa su mnogi zaboravili da se u Bosni vodio još jedan rat u kojem su bosanski Hrvati pokušali da stvore sopstvenu „etnički čistu“ teritoriju.

On ističe da je došao do informacije da uslovi u kojima su hrvatske snage držale bošnjačke muslimane nisu bili u skladu sa Ženevskom konvencijom, ali da je novinarima više puta zabranjivan ulaz u logor Dretelj.

“Onda je general Praljak iz samo njemu poznatih razloga, potpisao naređenje da se novinari ipak puste. Kad smo došli do bivše baze JNA i pokazali Praljkovu dozvolu upravnik logor je bio zgranut, ali je ispoštovao naređenje i pustio nas unutra. U jednom skladištu videli smo stotine uplašenih ljudi koji su sedeli i čučali.

Neki su iza zatvorenih vrata bili 72 sata, a stražari su ih ostavili da se guše u vrućini i smradu. Pili su vlastiti urin. Potom smo otišli prema dva hangara koja su bila ukopana u brdo. Vrata su bila otvorena, ali unutra je bilo mračno“.

Kako je naveo, zatvorenici su bili poput kostura, a imali su i problema sa kožom.

„Ispričali su nam da su vrata bila često zaključana, kao i kako su jedne noći pijani stražari zapucali kroz njih, pri čemu je nekoliko zatvorenika bilo ubijeno i ranjeno. Videli smo rupe od metaka u vratima i udubine na zidu tunela. Zatvorenici su bili muslimani, a mnogi od njih bili su se borili u sklopu HVO-a pod Praljkovom komandom protiv zajedničkog srpskog neprijatelja. Sada su bili u zatočeništvu svojih bivših saboraca“, naveo je Vilami.

Novinar „Gardiana“ ističe da je bio svedok sveobuhvatnom i zastrašujućem masakru u muslimanskoj enklavi Istočni Mostar, koji je bio pod zaštitom Praljkove vojske.

Osim toga, naveo je i da ga je Praljak ispitivao kao svedoka pred Haškim tribunalom 2006. godine.

Kako navodi, „poput vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, Praljak se sam branio, vrlo rečito, te je odbio advokata – delio je Karadžićevu avanturističku ludost, koja bi se mogla smatrati ekscentričnom da nije bilo toliko smrtonosna”.

“Trinaest godina kasnije, Praljak nije htio da čuje za to (šta se dešavalo u logoru). Želo je da razgovara o tome da etničke skupine imaju ‘pravo suvereniteta’ i pitao me pitao: ‘Da li je pravo na obranu i slobodu obveza i pravo suverenog naroda?’. Nije mu para izlazila iz ušiju, ali osećalo se kao da je tako.

Sudija Antoneti je intervenisao: ‘Gospodine Praljak, možete li, molim Vas, postavljati pitanja na koja svedok može da odgovori?’ U tom stilu smo neko vreme razgovarali.

Praljak je fokusirao svoj pogled na mene i upitao: ‘Jeste li istraživački novinar ili politički novinar?’

Rekao sam mu da tokom izveštavanja iz rata ‘morate, smatram, znati barem malo o političkoj situaciji’. Vrteli smo se u krug sve vreme.

‘Gospodine Praljak, sudije s moje leve i desne strane smatraju da postavljate pitanja koja nisu direktno vezana uz stvari koje ovde nastojimo ustanoviti’, rekao je sudija.

Nakon što je optuženi neko vreme pričao o drugom logoru, Gabeli, vreme je isteklo i Praljak je insistirao da ‘iako sam imao puno više pitanja za vas, zaustaviću se ovdje. Hvala Vam što ste odgovorili na pitanja’. U zapisu suda stoji da je svedok rekao: ‘Hvala Vam, generale’. I to je bilo to”.

Vilami kaže nakon svega kaže da je Slobodan Praljak samoubistvom pred Haškim tribunalom napravio predstavu, ali da mu nije jasno šta je tim hteo da postigne.

„Ja se i dalje držim priče da je on ratni zločinac“, naveo je novinar „Gardiana“.

Suđenje šestorici Hrvata u „slučaju Prlić“ prekinuto je u sredu nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak popio otrov nakon što mu je izrečena presuda.

Praljku, koji je bio načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), izrečena je kazna od 20 godina zatvora, nakon čega je on ustao, rekao da odbacuje presudu i navodno „popio nešto iz male čašice“.

„Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu“, kazao je Praljak.

Njegova braniteljka je rekla da je „popio otrov“, a nekoliko trenutaka kasnije su spušteni zastori i prekinut direktan prenos iz sudnice.

Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja delova BiH.

(B92)

Share this post: