Britanski šef diplomatije Hamond: Strašno je što je čovek koji je odrubio glavu novinaru, odrastao u Britaniji

filip hamond

Velika Britanija će uskoro identifikovati osumnjičenog džihadistu koji je, kako se veruje, odrubio glavu američkom novinaru Džejmsu Foliju.

Ovo je izjavio britanski ambasador u SAD Piter Vestmakot za televiziju CNN.

Britanske vlasti pokušavaju da identifikuju džihadistu sa engleskim akcentom koji se vidi na snimku Folijevog ubistva izvršenog ovog meseca, navodi BBC.

„Mi ćemo jako brzo završiti identifikaciju osumnjičenog“, rekao je Vestmakot.

Britanski šef diplomatije Filip Hamond napisao je u „Sandej tajmsu“ da ubistvo Folija predstavlja „apsolutnu izdaju svega za šta se britanski narod zalaže“.

Ministar Hamond je istakao da vlada ulaže „znatne resurse“ u borbu protiv ove „varvarske ideologije“, dodajući da bi pretnja od sukoba u Siriji i Iraku mogla trajati veoma dugo.

Islamska država je objavila video sa trenucima pre i nakon što je Foliju odrubljena glava. On je otet 2012. godine u Siriji.

„Strašno je što je počinilac ovog uzašnog zločina, po svemu sudeći, odrastao u Velikoj Britaniji. To je krajnja izdaja naše zemlje, naših vrednosti i svega za šta se britanski narod zalaže“, napisao je Hamond u „Sandej tajmsu“.

Ambasador Vestmakot je za televiziju NBC kazao da britanske vlasti još ne znaju tačno ko je počinilac, ali da su vrlo blizu da to otkriju.

On je dodao da se za identifikaciju osumnjičenog koristi sofisticirana tehnologija za prepoznavanje glasa.

Govoreći o više od 500 britanskih državljana za koje se veruje da su u proteklih nekoliko godina otputovali u Siriju i Irak da se bore u sukobima u tim zemljama, Vestmakot je rekao: „Tu se ne radi samo o jednom brutalnom ubici -to je pretnja za sve naše građane“.

(Tanjug)

Share this post:

  • Pingback: Pretnja džihadista ambasadi Srbije u Damasku: Imate rok od 7 dana da napustite objekat, u suprotnom – bićete mrtvi! - Nova Srpska dijaspora()