Budite spremni: Evo kada se očekuje epidemija gripa u Srbiji

Infekcija

foto-ilustracija: pixabay.com

Prvi veći talas oboljevanja i prava epidemija gripa očekuje se krajem januara kada se grip najviše širi, jer nakon novogodišnjih i božićnih praznika svi se vraćamo na posao, a deca polaze u školu.

Virus gripa lako se širi sa jedne obolele osobe na drugu putem vazduha, jer su virusi takvi da izazivaju kašljanje i kijanje i tako se šire kroz vazduh.

Kada će se i da li će se pojaviti grip, zavisi od više faktora.

Najbitniji je koji virus izaziva epidemiju, koliko je virulentan “opasan“, potom se vodi računa kakvo je vreme, u smislu da li ljudi više provode vreme u zatvorenim prostorijama, pa se infekcija lakše prenosi.

-Ne manje bitan faktor je koliki je procenat opšte populacije vakcinisan tj. zaštićen, spreman za borbu sa virusom gripa, rekla je za Telegraf.rs doktorka Saša Božović specijalista infektolog iz Doma zdravlja MediGroup.

Kako se period ubrzanog širenja virusa približava, najbolje je da pored proverene prevencije kao što je vakcinacija ojačate vaš imunitet i pripremite se za epidemiju. Lekari savetuju unošenje vitamina, dosta tečnosti i zdrave hrane. Obavezno je provetravanje prostorija u kojima boravite dva puta dnevno kako biste se rešili virusa i bakterija koji vrebaju iz vazduha.

Za sada je virus gripa registrovan na nivou Beograda, ali se očekuje da se posle praznika proširi i na druge gradove Srbije.

Ne dozvolite da vas lepo vreme nasamari i izlazite napolje slojevito obučeni kako se ne biste prehladili i time ugrozili imunitet pred najavljenu epidemiju.

(Telegraf.rs)

Share this post: