Čeka nas minimum 12 paklenih dana: Evo detaljne PROGNOZE

Vrućina stiže

foto-ilustracija: pixabay.com

Srbiju je zahvatio još jedan tropski talas, koji će prema najavama meteorologa biti najduži i najvreliji ovog leta.

Pred nama je minimum 12 nepodnošljivo vrućih dana tokom kojih će dnevne temperature ići i do 40 stepeni.

Meteorolog Đorđe Đurić rekao je da će ovaj avgust biti za 6-7 stepeni topliji u odnosu na višegodišnji prosek.

– Ova nedelja će biti paklena, a pred nama je jedan od najvećih toplotnih udara poslednjih godina, kao i jedan od najsušnijih, pa ćemo vapiti za kišom. Vrhunac se očekuje u petak i subotu, kada će se temperatura u većem delu zemlje kretati i do plus 40.

– Početkom naredne nedelje mogući su kraći pljuskovi koji neće bitnije oboriti temperaturu. Tek sredinom meseca možemo da očekujemo zahlađenje koje će trajati dva-tri dana, pa nas posle ponovo čeka toplo vreme – ističe Đurić.

printskrin: accuweather.com

I meteorolog Branko Bjelić najavljuje da će ovaj talas biti najtopliji, ali ne i poslednji u ovoj godini.

– Tropski talas trajaće sigurno do 12. avgusta, s tim da postoji mogućnost da negde oko 9. avgusta dođe do kraćeg preseka sa naoblačenjem i pljuskovima, ali temperatura neće ozbiljnije padati. Moguće da će početkom i krajem druge dekade, kao i sredinom i krajem treće dekade doći do prolaznog naoblačenja u celoj zemlji, ali i tada će temperature biti iznad proseka – rekao je Bjelić za Informer.

U ovim vrelim danima poželjno je piti dosta tečnosti, redovno se rashlađivati, bilo na nekom kupalištu, bilo u hladu. Takođe izbegavati alkohol koji dodatno dehidrira organizam i unositi laganu ishranu.

(Telegraf.rs)

Share this post: