ČEPURIN srpskoj javnosti otkriva da li će Rusija isporučiti oružje Srbiji, Putinov stav o Kosovu…

Ilustracija

Uvođenje sankcija Moskvi od strane Beograda bilo bi pogubno pre svega za samu Srbiju. Vidimo da srpsko rukovodstvo uopšte ne razmatra takvu varijantu.

A i mnoge zemlje Evropske unije traže mogućnost da napuste sankcije.

Tako Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske federacije u Beogradu odgovara na pitanje „Novosti“ očekuje li jači pritisak Zapada da Beograd okrene leđa Moskvi u jeku novog hladnog rata:

– Premijer Slovačke Robert Fico dobro je istakao da sankcije štete istvoremeno i EU i Rusiji. Ništa nisu dobro doprinele u tim sferama na koje bi trebalo da utiču.

A konkurentnost Evrope u svetskoj ekonomskoj trci samo se smanjuje kao rezultat takve politike. Tendencija se promenila. Odnosi Rusiji sa EU i SAD će se revitalizovati, ali na osnovu jednakih prava. Navijanja za jednu stranu neće biti.

Kako tumačite izjavu nemačkog zvaničnika Rota da Srbija treba da se opredeli da li želi da bude članica EU ili Rusije?

– Izjave takve vrste izazivaju sumnju u profesionalnu kompetentnost takvih „zvaničnika“.

Da li je Putinovo spočitavanje Zapadu „da je priznao volju naroda Kosova, a ne priznaje volju naroda Krima“ nagoveštaj promene stava Moskve prema statusu KiM?

– Krim i Kosovo su duhovne kolevke naših naroda. Analogija je sasvim opravdana: Krim – Rusija, Kosovo – Srbija. Po pitanju Kosova Rusija se neizostavno oslanja na rezoluciju 1244 SB UN, koja garantuje teritorijalni integritet Srbije.

Predsednik Putin govori o „duplim standardima“ – zapadnjaci podešavaju svako rešenje prema svojim interesima. Krim, za razliku od Kosova, nije bio oduzet nakon rata i bombardovanja.

Šta će najavljena poseta premijera Medvedeva Srbiji promeniti u odnosima Beograda i Moskve?

– U pripremi je sveobuhvatna poseta, koja svedoči o našem poštovanju prema Srbiji. Imamo zajedničke zadatke – očuvanje stabilnosti, ekonomski razvoj, povećanje životnog standarda.

Srbija i Rusija treba da sarađuju tako da se najefikasnije realizuju interesi naših naroda. U vezi s tim, poseti će prethoditi sednica Međuvladinog komiteta. Najbitnije je da se stvore efikasniji mehanizmi saradnje i da se postave ambiciozni ciljevi.

Mesecima se ovde spekuliše da će Srbija nabaviti rusko naoružanje – pominju se avioni, helikopteri, raketni sistemi… Hoće li o tome biti reči tokom posete Medvedeva?

– Naša saradnja u vojnotehničkoj sferi se razvija. Što se tiče mogućih isporuka, ovde se radi o isključivo defanzivnoj tehnici. U Rusiji dobronamerno razmatraju zahteve Beograda.

U medijima se spominjuje mnogo stvari. Reći ću samo da će se saradnja nastaviti i rezultati ove saradnje neće razočarati Srbe.

U uzavrelim regionalnim strastima, da li je neophodno da se Srbija naoruža? Kako vidite to što Amerika u jeku političkog rata Zagreba sa Beogradom vojno pomaže Hrvatima?

– Isporuka ofanzivnog naoružanja za Balkan je opasna i ničim nije izazvana. Srbija nikada nije bila agresor. Za nas je očigledno da upravo Srbija danas jeste najvažniji faktor stabilnosti na Balkanu i da se ponaša izuzetno odgovorno uključujući i u smislu jačanja svoje bezbednosti.

PUTINOVA STRANKA POBEĐUJE

Šta očekujete od izbora u Rusiji? Verujete li u ankete opozicije da su Putin i njegova stranka pali na 30 odsto podrške?

– Ne verujem. Prema najnovijim istraživanjima nivo podrške „Jedinstvenoj Rusiji“ je veći od 40 odsto, rejtinzi Komunističke partije, Liberalno-demokratske partije Rusije i „Pravedne Rusije“ su od 6 do 12 procenata.

Ostale partije su trenutno ispod cenzusa od 5 odsto. „Jedinstvena Rusija“ se smatra partijom predsednika. Ali je njen rejting manji od rejtinga Vladimira Putina, koji je danas iznad 80 posto.

NEMA PARALELE SA NATO

Očekujete li da osoblje ruskog centra u Nišu dobije diplomatski imunitet koji imaju pripadnici NATO?

– Pravljenje paralela između rusko-srpske saradnje u humanitarnoj sferi i vojne saradnje sa NATO nije korektno. Sve dok pitanje statusa RSHC-a ostaje otvoreno – njegovo rešenje zavisi od Beograda. Smatramo da bi to pozitivno uticalo na rad Centra. Istovremeno, Rusija ovde ne vrši nikakav pritisak i neće ga vršiti.

(Večernje novosti)

Share this post: