„CG, KiM mafijaške, SRB nestabilna“

mapa karta evropa

Geopolitički magazin “Limes” označio je Crnu Goru i Kosovo kao mafijaške države na mapi kriznih žarišta u okruženju Italije, pišu podgoričke Vijesti.

Na mapi koja ilustruje tekst “Italija u srcu oluje” jedino su Crna Gora i Kosovo obeležene kao mafijaške države, dok su Srbija, Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina označene kao “nestabilne”.

U redakciji jedne od vodećih evropskih publikacija koje se bave geostrateškim pitanjima tvrde da su Crnu Goru i Kosovo kvalifikovali kao “mafijaške države”, između ostalog, i na osnovu podataka italijanskih institucija.

Na pitanje „Vijesti“ o podacima koji su korišteni za izradu mape, iz redakcije “Limesa” odgovorili su da je ona bazirana na podacima iz različitih izvora.

“Među njima su i podaci italijanskih institucija o ilegalnoj trgovini ka Italiji (šverc oružja i droge), u kojima su, između ostalog, balkanski region, a posebno Kosovo i Crna Gora, označeni kao važna čvorišta“, tvrde u redakciji italijanskog magazina.

Navodi se i da je mapa objavljena u više izdanja časopisa i da se ne vezuje posebno za neki članak.

“Vijestima” nije odgovoreno na pitanje da li ocenu da su Kosovo i Crna Gora “mafijaške države” smatraju i dalje aktuelnom.

Na mapi su označeni i kriminalni tokovi, od kojih jedan iz Turske i Grčke prelazi preko Kosova i Crne Gore i završava se na severu Italije, dok je Beograd označen kao neuralgična tačka trafikinga koji počinje iz Moskve i Ukrajine.

U jednoj od ranijih analiza “Limesa” Crna Gora je označena kao zemlja pod uticajem Rusije.

Crna Gora je kao mafijaška država, pre dve godine označena i u analizi časopisa američkog Saveta za spoljne poslove (CFR) “Forin afers”.

Tada su uz Crnu Goru kao „mafijaške države“ označene i Bugarska, Ukrajina, Gvineja Bisao, Mjanmar i Venecuela.

U analizi američkog časopisa tada je ocenjeno da su se u celom svetu kriminalci uvukli u vlade do nezapamćenih nivoa, te da se dešavaju situacije u kojima “umesto da razbijaju kriminalne grupe, vlade preuzimaju njihove poslove”.

(B92)

Share this post: