CIA u Gvantanamu i seksualno zlostavljala zatvorenike

gvantanamo

Madžid Kan rekao je da su mu agenti sipali ledenu vodu na genitalije, snimali nagog, dodirivali „intimne delove tela“, pretili da će ga prebiti čekićem, bejzbol palicama, pendrecima i kožnim kaišima.

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) koristila je mnogo širi spektar metoda seksualnog zlostavljanja i drugih oblika torture nego što je to objavljeno u prošlogodišnjem izveštaju Senata, tvrdi zatvorenik centra Gvantanamo, sada svedok koji sarađuje s vlastima.

Madžid Kan rekao je da su mu agenti koji su ga ispitivali sipali ledenu vodu na genitalije, da su ga dva puta snimali potpuno nagog i da su mu stalno dodirivali „intimne delove tela“, a ništa od toga nije objavljeno u izveštaju Senata.

Kan je rekao i da su mu agenti pretili da će ga prebiti čekićem, bejzbol palicama, pendrecima i kožnim kaišima.Kan je prvi zatvorenik višeg ranga povezan s Al Kaidom, koji je iskusio „pojačane tehnike ispitivanja“ administracije bivšeg predsednika SAD Džordža Buša, posle 11. septembra 2001. godine, navodi Rojters.

U Kanovom izveštaju na 27 strana, navodi se i da je njegov advokat, za poslednjih sedam godina, više puta ulagao žalbu. Američka vlada pročcistila je izveštaj, za objavljivanje prošlog meseca, tokom rutinske provere, navodi Rojters.

Pre nego što je Senat prošlog decembra objavio detalje o metodama torture koje je CIA koristila, zvaničnici Agencije zabranili su zatvorenicima i njihovim advokatima da javno opisuju kako su saslušanja tekla, smatrajući da su njihova sećanja na ta iskustva klasifikovana.

Dok Kanove tvrdnje za sada nisu proverene i dokazane, zvaničnici CIA kažu da ih je on neprestano lagao na saslušanjima.

Kan (35), pakistanski državljanin koji je srednju školu završio u Merilendu, čeka izricanje presude pošto je 2012. priznao krivicu za saradnju, materijalnu podršku, ubistva i špijunažu u saradnji s Al Kaidom.

U zamenu za status svedoka saradnika vlade, Kan će biti osuđen na najviše 19 godina zatvora, od datuma kada je priznao krivicu.

Kan je priznao da je isporučio 50.000 dolara operativcima Al Kaide u Indoneziji i da je taj novac kasnije upotrebljen za napad u hotelu „Meriot“ u Džakarti 2003. godine, kada je ubijeno 11, a ranjeno najmanje 80 ljudi.

Takođe je priznao da je s Halidom Šeikom Muhamedom, rukovodiocem napada 11. septembra 2001, planirao da zatruje vodovode i digne u vazduh benzinske pumpe, kao i da bude „agent spavač“ za Al Kaidu u SAD.On je uhapšen u Pakistanu, a zatim, od 2003. do 2006. bio u jednom od tajnih zatvora CIA, navedeno je u izveštaju Senata.

U razgovorima sa svojim advokatima, Kan je živopisno predstavio zlostavljanje koje je doživeo u zatvoru CIA.

„Želeo sam da me ubiju“, rekao je Kan i dodao da je prošao kroz užasnu patnju dok su ga, bez ikakve odeće, razapeli i s vremena na vreme mu držali glavu pod ledenom vodom.Kan je ispričao i da su mu agenti govorili: „Sine, pobrinućemo se za tebe. Poslaćemo te na mesto koje ne možeš ni da zamisliš!“.

I sadašnji i bivši zvaničnici CIA odbili su da komentarišu Kanove tvrdnje.Što se tiče izveštaja Senata, koji su demokrate sastavljale pet godina na osnovu pregleda 6,3 miliona poverljivih dokumenata CIA, njega su i zvaničnici Agencije i republikanci ocenili kao preuveličan.

Godinama pre nego što je izveštaj objavljen, Kan je advokatima ispričao da su ga nasilno hranili kroz rektum, u koji su mu ubacivali humus, špagete, orahe, grožđe, ali i vodu.U ovom slučaju, CIA je tvrdila da je rektalno hranjenje bilo neophodno, jer je Kan štrajkovao glađu i iščupao cev kojom je hranjen kroz nos, dok njegovi advokati ovu metodu smatraju silovanjem.

Kan je advokatima rekao i da je najgore mučenje doživeo u maju 2003, kada su ga stražali skinuli golog i tri dana držali obešenog o drvenu gredu, bez hrane i vode.Kan je ispričao i da su agenti CIA koristili i tehnike simuliranog davljenja, uskraćivanja sna, smrzavanja potapanjem u ledenu vodu ili držanja danima u potpunom mraku.

(Tanjug)

Share this post: