Cipras zapalio Evropski parlament: Novac koji dugujemo je spasavao strane banke u Grčkoj

Aleksis Cipras

Grčki premijer Aleksis Cipras obratio se danas Evropskom parlametu u Strazburu, dan nakon što su lideri evrozone postavili Grčkoj ultimatum da do kraja nedelje donese novi predlog reforme za mogući nastavak pregovora o finansijskoj pomoći zemlje. Nakon održanog govora dobio je aplauze, ali i ozbiljne kritike. Šef Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber ga je čak nazvao lažovom.

Aleksis Cipras je rekao da je narod Grčke njemu podario mandat kako bi „udvostručio napore svih u pronalaženju ekonomski i socijalno održive situacije za problem Grčke, bez ponavljanja grešaka iz prošlosti koje su obogaljile ekonomiju njegove zemlje“.

Uveren sam da ćemo u naredna dva do tri dana biti u stanju da ispoštujemo obaveze koje su najboljem interesu Grčke i evrozone. Većina Grka jednostavno nema izbora osim da zahteva da im se pruži rešenje, izlaz iz problema.

Zahtevamo dogovor sa našim evropskim komšijama, ali ne bilo kakav, već dogovor koji će biti znak da Grčka izlazi iz krize i da će se na kraju tunela u kojem se nalazimo pojaviti svetlo – rekao je premijer Cipras u obraćanju Evropskom parlamentu.

Grčki premijer je naglasio da to mora da bude dogovor koji će sadržati mnogo prihvatljivije reforme od onih koje kreditori trenutno nude.

evropska unija parlament02

Moja vlada i ja smo na vlast došli pre pet meseci, i ja u potpunosti preuzimam odgovornost za sve što se u tom periodu dogodilo. Ali budimo iskreni…problemi grčke ekonomije ne datiraju u poslednjih pet meseci, već u poslednjih pet i po godina – objasnio je Aleksis CIpras i dodao da su reforme „nepodnošljive za obično stanovništvo“.

Premijer je dodao da je situacija oko Grčke još jedan dokaz da Evropa ne ume da reši sopstvenu dužničku krizu.

Želimo sporazum koji će podrazumevati kredibilne reforme, uz najmanje moguće recesivne mere, i uz agendu rasta. Naš predlog predvidja restrukturiranje duga, što ne smemo smatrati tabu temom – rekao je premijer Grčke.

Za kraj, Aleksis Cipras je rekao da otpis duga uopšte nije „otimanje novca od evropskih kreditora“.

Novac od kredita uopšte nije došao do grčkog naroda. Taj novac je davan Grčkoj kako bi se spasile strane banke u našoj zemlji. Za evropski problem potrebno je evropsko rešenje – rekao je Cipras i dobio gromoglasan aplauz okupljenih u Evropskom parlamentu.

To je ražestilo šefa Evropske narodne partije (EPP) Manfreda Vebera, koji je oštro iskritikovao grčkog premijera.

Gospodine Cipras, aplaudiraju vam evropski ekstremisti. Okruženi ste pogrešnim prijateljima – rekao je Veber.

Nemac se nije zaustavio na tome, već je Aleksisa Ciprasa nazvao lažovom, rekavši da prestane da obmanjuje ljude.

Ne laži ljude. Otpis duga neće naškoditi bankama, već medicinskim sestrama u Slovačkoj i javnim zvaničnicima u Finskoj – rekao je Veber, aludirajući na zajmove koje su te dve zemlje dale Grčkoj, a od čijeg vraćanja, barem za sada, nema ništa.

Grčka uništava poverenje koje vlada Evropom. Ukoliko premije Cipras dođe nama, onda bi trebalo da se izvinjava zbog svojih neprimerenih izjava – rekao je Veber.

Nemački konzervativac je potom nastavio sa kritikom.

Umesto da održavaju referendum, ostale države članice su, za rasliku od vas sprovele potrebne reforme i fiskalnu konsolidaciju koju vi nazivate katastrofalnom – zaključio je Veber.

Nakon njega, reč je preuzeo Gaj Verhofštat, lider liberalne struje u Evropskom parlamentu, koji je upozorio da „Evropa mesečari ka Grexitu“, a zatim napao Ciprasa zbog neiznošenja detaljnog predloga.

Ovo nije rasprava o tome ko je stariji, kokoška ili jaja.Aleksis Cipras mora da izađe sa jasnim predlogom i planom. Ako treba, lično ću doći u Atinu i diskutovati o tome. Šta ću kad volim izazove – rekao je Verhofštat, dok je premijer Cipras delovao kao da mu je po prvi put neprijatno.

Zatim je na scenu stupio kontroverzni lidfer britanskog UKIP-a Najdžel Faraž, koji je stao u Ciprasovu odbranu.

Evropski projekat počinje da izumire. Plan je propao. Čitav Mediteran se našao na pogrešnom kursu. Izgrađen je novi Berlinski zid, a njegovo ime je evro – rekao je Faraž.

On je verbalni napad Manfreda Vebera na Aleksisa Ciprasa nazvao „odvratnim“ i pohvalio grčku vladu zato što je sazvala referendum protiv „siledžija iz Brisela“.

Ukoliko imate hrabrosti, treblo bi da izvedete Grke iz evrozone i budete ponosni na to. Da, biće teško prvih nekoliko meseci, ali sa povratkom na staru valutu, uz pomoć prijatelja širom sveta, veoma brzo ćete se oporaviti – poručio je Faraž i još jednom pokazao simpatije prema politici Aleksisa Ciprasa.

Marin Le Pen, predsednica francuskog „Nacionalnog fronta“ pružila je punu podršku Aleksisu Ciprasu. Ona je sa velikim žarom branila Grčku od „evro-diktata“.

Kosovo je Pandorina kutija

Le Penova se zalaže za oslobađanje iz „čeličnih ralja evra“, i hvali izjavu istaknutog ekonomiste i nobelovca Pola Krugmana, koji je takođe izjavio da bi za Grčku bilo najbolje da napusti evrozonu.

Možda najveći prijatelji Sirize i Aleksisa Ciprasa svakako su španski levičari iz stranke „Podemos“.

Pablo Iglesijas, lider ove španske partije koja svoju politiku zasniva na antištednoj platformi, takođe je stao u odbranu svog grčkog prijatelja.

Nemačka vlada je jako arogantna. Svojim finansijskim totalitarizmom uništavaju Evropu i maltretiraju slabije. Ova, 2015. godina je godina promene – rekao je Iglesijas.

Cipras uzvraća udarac

Nakon brojnih izlaganja evropskih parlamentaraca, premijer Grčke je ponovo uzeo reč i replicirao kritičarima.U poslednjih pet meseci moja vlada je više pregovarala nego što je radila svoj posao, i to je činjenica. Mi smo u fiskalnom paklu, i trudimo se da održimo našu ekonomiju živom – započeo je uvodni deo završne reči Cipras.

On je dodao i da je nova vlast sankcionisala mnoge stanovnike Grčke koji godinama nisu plaćali porez, čime je odgovorio na kritiku da „nije uradio ništa za ekonomiju zemlje“.

A onda je odgovorio onima koji su ga napadali.

Ovo nije problem jedne zemlje. Ovo je problem Evrope. Vi i ja imamo ideološke razlike. Ovo je momenat kada moramo da se ujedinimo, a ne da napadamo jedni druge. Sutra ću vam predstaviti veoma specifične predloge – rekao je Cipras, i zatim citirao grčkog filozofa:

Sofokle nas je naučio da je najveći zakon od svih – pravda. To je nešto što svi moramo da zapamtimo – rekao je Cipras i dobio gromoglasan aplauz onog dela EP koji ga podržava.

cipras1

Pre Ciprasa govorili su i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Junker je poručio da grčka vlada ima konačni rok do četvrtka 9. jula ujutru u 8.30 da preda detaljan plan reformi ako želi da izbegne izbacivanje iz evrozone.

Do sada nezapamćenim rečnikom Junker je rekao da Evropska komisija ima “detaljno razrađen scenario Grexita.

Imamo detaljno razrađen scenario pružanja humanitarne pomoći kako bismo poštovali dostojanstvo grčkog naroda. Imamo i scenario mogućeg dogovora – rekao je Junker, još jednom optužujući grčkog premijera Ciprasa da nije govorio istinu grčkom narodu uoči referenduma.

Ja sam rekao pre referenduma da će glas protiv ponuđenog sporazuma oslabiti pregovaračku poziciju Grčke. Večeras je pregovaračka pozicija Grčke bila znatno slabija – rekao je Junker.

Na pitanje zašto su za nedelju sazvali samit svih 28 država EU, a ne samo evrozone, Junker je rekao kako su to učinili zato što nije pošteno misliti da se to pitanje tiče samo evrozone, jer posledice grčke krize osećaju i one države koje nisu u evrozoni.

„Cipras želi Grexit“

Poslanik Merkeline Hrišćansko-demokratske unije (CDU) , Elmar Brok smatra da vlada u Atini, zapravo, želi da Grčka napusti evrozonu.
„Predsednik vlade Aleksis Cipras je u svom govoru pred Evropskim parlamentom dokazao samo jedno – on želi ‘greksit’ i ništa drugo`“, rekao je Brok.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk priznao je da je sada situacija krajnje ozbiljna i da svega nekoliko dana Grčku deli od mogućeg crnog scenarija.

Ja sam do sada izbegavao spominjanje rokova. Ali sada zaista mogu reći da je krajnji rok za sporazum kraj nedelje. Neuspeh će značiti najgori mogući scenario, bankrot Grčke i nesolventnost bankovnog sistema – rekao je Tusk i dodao da su “naivni oni koji misle da to neće imati teške posledice najprije za Grčku, ali i šire.

„Demantujmo Plutarha, uradimo nešto dobro“

Pronaći grešku je lako, napraviti nešto bolje je već teže – rekao je danas predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

On je pozvao evropske parlamentarce da demantuju ovu izreku grčkog mislioca Plutarha pronalaženjem rešenja za grčku krizu.

Nadam se da napraviti nešto bolje nije tako teško kao što je Plutarh nekada mislio. Hajde da dokažemo da je pogrešio – rekao je Tusk tokom obraćanja u Evropskom parlamentu.

Tusk je kazao da je Evropska unija „u trci sa vremenom da povrati poverenje“, budući da je u frenetičnoj potrazi za rešenjem pomoću kog bi izašla iz višemesečnog zastoja.

imf mmf

On je takođe upozorio da „nesposobnost Evrope da postigne sporazum može dovesti do bankrota Grčke i nesolventnosti njenog bankarskog sistema“.

Na svom nalogu na Tviteru, Tusk je napisao da, ako sporazum ne bude postignut ove nedelje, svi će biti na gubitku, navodi američka agencija.

Do sada sam izbegavao da pričam o rokovima, ali vam kažem jasno i glasno da se rok završava ove nedelje. Imamo samo četiri dana da postignemo konačni dogovor –  izjavio je Tusk, prenosi Rojters.Tusk je rekao da će se u nedelju najprije nakratko sastati na nivou evrozone, a zatim i na nivou svih 28 država EU, kako bi razmotrili i moguću potrebu za humanitarnom pomoći grčkom narodu. Tusk je rekao da je ovo sada “najozbiljnija situacija u našoj istoriji”.

Poruka Putinu

„Tražite saveznike među svojim prijateljima, a ne među neprijateljima koji vam ne mogu pomoći“, poručio je Donald Tusk Aleksisu Ciprasu. Mnogi su ovu izjavu protumačili kao indirektnu poruku koja se odnosila na Vladimira Putina.

I nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da nije optimista, ali je zato premijer Grčke Cipras u utorak uveče nakon samita pokušao ostaviti utisak optimiste. Rekao je da je sastanak bio “pozitivan” i da Grčka nudi verodostojan program reformi, ako zauzvrat dobije odgovarajuće finansiranje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekli su da su i još ranije dali obećanje Grčkoj da će, ukoliko se uspešno budu sprovele reforme, razmotriti mogućnost olakšavanja dužničkog tereta.

putin cipras

Junker je rekao da je takođe pripremljen potpuni plan za izlazak Grčke iz evrozone ako ne bude drugog rešenja, uz plan humanitarne pomoći za grčko stanovništvo.

Kancelar Austrije Fajman: Poslednja šansa za Grčku

„Grčka sada treba da iskoristi poslednju šansu, jer vreme ističe. Ako do nedelje ne bude došlo do dogovora, to vodi u razgovore o drugoj valuti“, istakao je danas austrijski kancelar Verner Fajman, i dodao da „referendum ne donosi novac, već samo odluku o tome da se odbija predlog teksta jednog programa“.

Prema njegovim rečima, proteklih meseci grčkoj vladi nije pošlo za rukom da predoči reformske predloge. „Želeo bih da Grcima to uspe. Ustati sa pregovaračkog stola i pokušati nešto izdejstvovati referendumom – niko nije razumeo i u tome ni ja do danas ne mogu da prepoznam nikakav plan.

To nije bilo dobro promišljeno i željeno i verujem da se radilo o reakciji u panici, kada je grčka vlada videla da se pregovori zaoštravaju“ ocenio je on.
Austrijski kancelar je dodao da grčka vlada nije bila spremna da ide putem koji je uobičajen u Evropi, a to je da pregovara do kraja i da bude spremna na kompromise.

„Međutim, samo onaj koji do poslednje minute pregovara, ima šansu za rešenje“, poručio je Fajman.


Share this post: