CNN: Ruska vojska u Siriji je modernija i veća nego što iko misli, i tu je da ostane!

rusija vojska kalasnjikov

Prošle nedelje ruska vojska je povela više od 100 novinara iz celog sveta u Palmiru. Kako izveštava reporter Si-En-En-a ruska vojska je pokazala da ne samo da se modernizovala, nego i da je prisutna u tolikom broju da ne liči na vojsku koja će uskoro napustiti Siriju.

Put za novinare, koji je trajao šest sati, organizovan je kako bi se demonstrirala uloga Moskve u oslobađanju antičkog lokaliteta, ali i da bi pokazali koje su sve mogućnosti ruske vojske i koja je njihova uloga u oslobađanju Sirije.

U konvoju je bilo pet autobusa, najmanje osam oklopnih vozila sa teškim mitraljezima, dva borbena vozila, a u pratnji su bila i dva helikoptera.

Rusija je rasporedila na desetine borbenih aviona i boraca u Siriji krajem 2015. godine kako bi pomogli snagama sirijskog predsednika Bašar al Asada.

Međutim, Moskva je postavila i svoje kopnene snage na različitim delovima sirijske teritorije. Ne postoje pouzdani podaci o broju ruskih vojnika koji se nalaze u Siriji.

Vazdušna baza Hmejmim na periferiji Latakije na severozapadnoj obali zemlje je mešavina već postojećih sirijskih vojnih aerodrome i stambenih kontejnera koje su postavile ruske snage.

Kamp je velik, moderan i u dobrom je stanju.

Novinarima je bilo dozvoljeno da snimaju ruske trupe od ranih jutarnjih časova tokom sportskih aktivnosti koje uključuju podizanje tegova, košarku, odbojku i boks.

Prema rečima novinara profesionalizam trupa i stanje opreme ukazuje na to da je ruska vojska prešla dug put modernizacije koji je započet pre nekoliko godina.

Pored desetina aviona, Rusija ima širok spektar borbenih helikoptera, borbenih tenkova, oklopnih transportera i raketnih sistema zemlja-vazduh.

Međutim, najveće iznenađenje je, navodi novinar Si-En-En-a, videti tolike brojne kopnene trupe koje su raspoređene širom Sirije. Vojska je izgradila novu ispostavu pored starog grada Palmire.

NJihov zadatak je da očiste područje od mina, s obzirom na to da su snage Islamske države tek nedavno proterane iz tog grada.

Ruske snage postavile su i raketni PVO sistem Pancir-S1 sa raketama zemlja-vazduh kombinovanog kratkog i srednjeg dometa. Ipak, iz ruske vojske poručuju da njihova avijacija sama bira ciljeve bez uplitanja sirijske vojske, ali i da se ne meša u ciljeve sirijskih snaga.

Iz SAD su nedavno stigle tvrdnje da rusija pomera svoju artiljeriju ka Alepu, što je izazvalo zabrinutost da do prekida vatre neće doći u skorije vreme. Rusija, s druge strane, nije reagovala na te navode.

“Broj ruskih vojnika koji su prisutni u Siriji i dalje je nejasan, ali ono što smo videli ukazuje na njihovu brojnost i sofisticiranost. Ne izgleda kao vojska koja planira da napusti Siriju u skorije vreme”, zaključuje novinar Si-En-En-a.

(Blic/Si-En-En)

Share this post: