DA LI UPRAVO POČINJE TREĆI SVETSKI: Napad na sirijsku vojsku – učestvuje i Turska!

sirija haubica vojska top rat turska irak iran

Više od 1.000 militantnih aktivista počelo je ofanzivu na položaje sirijske vojske jugozapadno od Alepa, saopštio je danas ruski centar za nadzor primirja u Siriji, javio je Rojters.

Ruski centar navodi, pozivajući se na tvrdnje civila u Alepu, da su se naoružane grupe, delimično sačinjene od turskih vojnika, pojavile severno od tog grada.
Ruski centar navodi, pozivajući se na tvrdnje civila u Alepu, da su se naoružane grupe, delimično sačinjene od turskih vojnika, pojavile severno od tog grada.

Kako su prethodno jvaile ruske agencije, više od 40 ljudi je poginulo, a oko 100 je povređeno u granatiranju sirijskog grada Alepa sa položaja militanata grupe „Al nusra“.

– U toku je konstantno bombardovanje raketnim bacačima, artiljerijom, minobacačima i protivavionskim topovima. Teroristi su granatirali nekoliko područja grada, u kome žive ne samo pripadnici vladinih trupa, već i kurdske snage, ali i civili – javio je TASS, pozivajući se na Ruski centar za monitoring primirja u Siriji.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je ranije da je Vašington zatražio od Moskve da ne izvodi napade iz vazduha na pripadnike grupe „Al nusra“, koja je ogranak Al kaide u Siriji, strahujući da bi to ugrozilo pripadnika „umerene opozicije“, prenosi „Raša tudej“.

– Amerikanci nam govore da ne gađamo grupu „Al nusra“, jer su oni takođe „normalna“ opoziciona grupa – rekao je Lavrov za ruske medije, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je dodao da te opozicione grupe treba da napuste položaje terorista.

Odredi kurdskih ustanika napustili su položaje u četvrti Šejh Maksud sirijskog grada Alepa, saopštio je predstavnik ruskog Centra za pomirenje neprijateljskih strana na teritoriji Sirije.
„Usled masovnog artiljerijskog napada i neprekidnih napada terorista organizacija Nusra fronta i Ahrar el Šama na položaje kurdskih ustanika, dobrovoljaca iz redova lokalnih žitelja i vladine armije u Alepu, odredi kurdskih ustanika napustili su branjene položaje u četvrti Šejh Maksud grada Alepa i odstupili“, naveo je predstavnik Centra.

On je podsetio da su tokom protekla 24 sata teroristi intezivno iz artiljerijskog naoružanja gađali naselje Handrat, četvrti Šejh Maksud, Muhafaza, Zahra, i aerodrom Najrab grada Alepa.

Teroristi su napali i naselja Kinsiba i Nahšeba u provinciji Latakiji, kao i naselja Fua i Kafer Haja u provinciji Idlibu.

Prekid vatre u Siriji stupio je na snagu 27. februara. Primirje ne važi za DAEŠ, Nusra front i druge organizacije koje su Ujedinjene nacije proglasile terorističkim.

(Sputnik/Vestionline)

Share this post: