Dačić: „Kad se dele pare nismo deo EU, a kad se dele izbeglice;- jesmo!“

dacic

Vlada nije razmatrala mogućnost da Srbija postane prihvatni centar za izbeglice, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da Srbija ne može sama da se bori sa izbegličkom krizom, već očekuje od Evropske unije da donese zajedničku platformu za rešavanje tog problema.

„Ne kažem da ne želimo korektan odnos prema migrantima i izbeglicama, ali to su i migranti i izbeglice i za donošenje takvih odluka morate u vidu imati mnoge faktore, pa i geostrateške i geopolitičke.

Zato u ovom trenutku mi nismo o tome razgovarali“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

On je dodao da Brisel primenjuje dvostruke standarde prema Srbiji, jer od nje traži da napravi Akcioni plan za rešavanje izbegličke krize koji nema ni sama Evropska unija.

„Kada se dele pare, onda nismo deo EU, a kada se dele izbeglice, onda jesmo“, poručio je Dačić.

On je naglasio da Srbija ne može da plaća cenu nepostojanja takve zajedničke politike i da bi centre za prihvatanje izbeglica trebalo izgraditi u EU kada već, kako je rekao, oni tamo žele da ostanu.

Dačić se, tom prilikom, osvrnuo na jučerašnje podatke koji pokazuju da je više od 120.000 osoba prešlo preko teritorije Srbije, ali je samo njih 500 tražilo azil što, kako je naveo, pokazuje da nemaju nameru da se zadrže u Srbiji već samo da prođu kroz nju.

migranti izbeglice sirija

On je ponovio da se Srbija ponosi što ima civilizacijski odnos prema izbeglicama iako još nije rešeno pitanje 44.000 izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i 220.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

„Pored toga, Srbija je pokazala civilizacijski odnos prema ljudima koji nisu krivi za svoj položaj, koji se ne nalaze u tranzitu preko naše zemlje zbog kriminalnih radnji i terorizma, već zato što traže put ka boljem životu“, naglasio je Dačić i najavio da će Srbiju 9. septembra posetiti predsedavajući Saveta ministara EU i ministar spoljnih poslova Luksembruga Žan Aselborn koji će, tom prilikom, obići izbeglice.

Šta će Srbija raditi ako Mađarska zatvori granice?

Na pitanje šta će Srbija uraditi ukoliko Mađarska zatvori granice, kao što je najavila, šef srpske diplomatije rekao je da se Srbija nalazi uklještena između grupe zemalja EU i Makedonije, koja je najavila da će podići ogradu, ali da neće posezati za antimigracionom politikom.

„Predlog da se izbeglice sateraju u Srbiju za nas je neprihvatljiv, a mi pozivamo EU da napravi zajedničku politiku“, rekao je Dačić.

(Srbija Danas)

Share this post: