DAČIĆ POGODIO PRAVO U CENTAR EU: „Za doručak samo tri zemičke, od toga jedna prazna! Pa kakva je to EU, čime ćete nas privući?“

Na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu i perspektivama za članstvo u EU, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić iskoristio je priliku za šalu.

On je govorio o društvu kojem čitav regon želi da se pridruži, komentarišući uslove i pogodnosti na Bledu, gde se Strateški forum održava.

„Ima nekih promena od prošle godine, stolice više nisu drvene“, počeo je Dačić, izazvavši smeh u publici i među 11 učesnika panela.

Požalio se potom da su za doručak bile samo tri zemičke, a „od toga, jedna prazna“, ali da mu je šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec „objasnio“ da su – „ipak u Sloveniji“.

[adsenseyu5]

„Pa kakva je to EU, čime ćete nas privući?“, upitao je Dačić, dodavši da se malo šali, ali da region toliko kasni za EU da se zaista stvara utisak da nikad nećemo ni ući u Uniju.

To, kako kaže, utiče na ocenu o EU kao organizaciji koja nema pravedan odnos prema zemljama Zapadnog Balkana.

„Ne mogu da verujem da su sve zemlje postale članice Unije bas zato što su ispunile sve kriterijume i mogu da se opkladim da kad bi to sad ponovo ulazile u EU bar trecina ne bi prošla te kriterijume“, smatra Dačić.

„Zapadni Balkan je prilika za pozitivan poen EU“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je i Evropskoj uniji danas, imajući u vidu postojeće okolnosti, potrebno da ostvari „pozitivan poen“, a da je upravo Zapadni Balkan mesto gde je to moguće postići i da je i za Uniju važno da se proces proširenja nastavi.

Obraćajući se učesnicima panela o Zapadnom Balkanu na Bledskom strateškom forumu, on je podsetio da je situacija u kojoj se EU sada nalazi mnogo gora nego pre nekoliko godina, kada je Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije, davao izjavu da neće biti proširenja do 2020. godine – u međuvremenu se desio Bregzit, pobeda Donalda Trampa, migrantska kriza, terorizam.

[adsenseyu1]

„Tako da mislim da je i Evropskoj uniji u ovom tenutku potreban pozitivan poen. A gde će ga ostvariti, šta će to pozitivno EU uraditi i gde uopšte može da ima pozitivan poen – mislim jedino ovde u našem regionu“, rekao je Dačić.

Zato je važno, dodao je on, reći i da je za EU bitno da se proces proširenja nastavi.

„Ili ćemo ući u EU, ili ćemo se pridružiti EU, ili će ona nama. Nadam da ćemo ući u EU pre nego što se raspadne“, rekao je Dačić.

„Bolje dijalog, nego arbitraža“

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da se nije mnogo odmaklo u rešavanju pitanja razgraničenja sa Hrvatskom i da se Srbija pre zalaže za rešavanje problema otvoreno i dijalogom, nego arbitražom.

„Naše je opredeljenje da to pokušamo da rešavamo bilateralno, znači dijalogom, da ne treba da idemo na neke arbitraže. Mi nismo ni počeli ozbiljne suštinske razgovore na tu temu sa Hrvatskom“, rekao je Dačić.

[adsenseyu1]

On je napomenuo da se sada formiraju komisije koje će time da se bave i da je već odredio državnog sekretara Nemanju Stevanovića da vodi deo ekipe koja će se baviti otvorenim pitanjima sa Hrvatskom.

Dačić, koji na Bledu učestvuje na strateškom forumu, rekao je novinarima da ranijih godina sa hrvatske strane nije postojala zainteresovanost za rešavanje tih pitanja.

„Priča se zaglavila na tome da Hrvatska ima jedan pristup, Srbija drugi – Srbija misli da razgraničenje treba da ide sredinom reke, a Hrvatska da prioritet treba da bude katastarski pristup“, rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, „ako nema kompromisa, onda će se tražiti, kao što je Hrvatska već tražila, da se ide na arbitražu“.

„Možda će malo promeniti stavove posle svega što se dešavalo, ali mi se nikada nismo izjašnjavali da želimo da idemo ana arbitražu, već želimo da se problemi reše neposredno“, rekao je Dačić.

On je dodao da bi Srbiija više volela da se svi ti problemi rešavaju otvoreno i u dijalogu „i da pokažemo da možemo nešto rešimo i bez upliva sa strane“.

(TANJUG)[adsenseyu2]

Share this post: