Dаčić u Аmеrici: Idеmо u ЕU, Rusiја niје strаtеškо оprеdеlјеnjе Srbiје

dacic

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Vašingtonu da je državnom sekretaru SAD Džonu Keriju preneo da Srbija teži Evropskoj uniji (EU) i da tradicionalni prijateljski odnosi sa Rusijom „apsolutno nemaju veze sa strateškim opredeljenjem Srbije“.

„Ukazao sam mu na činjenicu da idemo u EU, ali i da naši tradicionalni prijateljski odnosi s Rusijom apsolutno nemaju veze sa strateškim opredeljenjem naše zemlje, a to je da želimo da budemo članica EU, kao i da to opredeljenje ničim nije dovedeno u pitanje niti, pak, postoje bilo kakvi pritisci Rusije sa te strane“, rekao je Dačić, a prenosi u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova.

Keri je rekao da mu je poznato da je pozicija Srbije veoma različita od pozicije nekih drugih zemalja i da će SAD nastaviti saradnju sa Srbijom. On je dao podršku politici Vlade Srbije, reformama i samim tim ukazao da SAD žele dobre odnose sa Srbijom, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Dačić izneo čvrstu garanciju da će Srbija biti objektivan i pošten posrednik u deeskalaciji raznih kriza koje postoje na području OEBS-a. On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je, u razgovoru s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, dobio uveravanja da SAD pružaju punu podršku srpskom predsedavanju OEBS-u.

„Naravno da svi ističu velike probleme s kojima se OEBS suočava trenutno, naročito kada je reč o krizi u Ukrajini. Shodno tome, očekivanja od Srbije su veoma velika, ali i to je prilika za Srbiju da istakne i podcrta svoju poziciju u smislu promenjenog međunarodnog položaja Srbije, kao i da se pokaže kao ozbiljan partner na političkoj sceni“, rekao je Dačić nakon susreta.

„Ukazao sam i upoznao Kerija sa svim aktivnostima Vlade Srbije, o evropskim integracijama, o ekonomskim reformama, kao i da je Srbija veoma značajan faktor mira i stabilnosti u regionu i da želimo partnerske odnose sa SAD“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije izrazio je očekivanje da Džon Keri posetiti Srbiju tokom zasedanja Saveta ministara OEBS-a u decembru u Beogradu, dodaje se u saopštenju MSP-a Srbije.

Ivica Dačić je tokom posete SAD u svojstvu predsedavajućeg OEBS-a, učestvovao i sastanku Saveta bezbednosti UN u Njujorku, sastao se i s ministrima inostranih poslova Kine, Rusije i Ukrajine s kojima je razgovarao i o bilateralnim odnosima.

(Beta)

Share this post: