DANAS ISTORIJSKA SEDNICA Poslanici, glas za anketni odbor otkriće ko je nalogodavac ubistva Đinđića! (VIDEO)

SKUPSTINA-SEDNICA

Skupština Srbije konačno će danas odlučiti da li će biti formiran anketni odbor za rasvetljavanje ubistva Zorana Đinđića, kako bi se, posle 13 godina, otkrila politička pozadina atentata, kao i pravi nalogodavci i inspiratori ubistva tadašnjeg premijera.

Kurir je ujedinio sve srpske političare, koji su podržali osnivanje anketnog odbora kako bi se konačno pronašao pravi ubica premijera, koji je još među nama, ima veliki politički uticaj i posle 13 godina vešto sprečava da istina dođe na videlo.

Srđa Popović, pokojni advokat porodice Đinđić, 2011. godine rekao da je Nebojša Čović osoba koju su pripadnici zemunskog klana Miloš Simović i Dejan Milenković Bagzi označili kao naručioca ubistva Zorana Đinđića.

Majka i sestra pokojnog premijera Mila Đinđić i Gordana Đinđić-Filipović podnele su krivičnu prijavu u kojoj su tražile od tužilaštva da sprovede istragu protiv Čovića i Ilića, tvrdeći da su izvršili krivično delo podstrekavanja na krivično delo ubistva predstavnika najviših držanih organa, ali ona od tada stoji u fioci.

U prijavi, koju je za Đinđićevu majku i sestru zastupao advokat Srđa Popović, pored detaljnog opisa krivičnog dela navode se i predlozi dokaza koji treba da se izvedu, a među kojima je pismo Milorada Ulemeka Legije, osuđenog na 40 godina zatvora zbog ubistva Đinđića, izvodi iz svedočenja pripadnika „zemunskog klana“, izvodi iz izjava tada aktuelnih političara i drugi.

Podsetimo, Srpska radikalna stranka u Narodnoj skupštini je na sednici parlamenta 15. decembra javno zatražila formiranje anketnog odbora koji bi analizirao nove činjenice i saznanja u vezi sa pozadinom ubistva Zorana Đinđića, a o kojima je ekskluzivno pisao Kurir.

Radikali će tim povodom i danas u holu Doma narodne skupštine održati vanrednu konferenciju za medije, koju će Kurir TV prenositi uživo.

Zamenik predsednika SRS i narodni poslanik Nemanja Šarović je u izjavi za Kurir još jednom ponovio da anketni odbor treba samo da se bavi okolnostima ubistva Zorana Đinđića, a ne njegovom politikom, sa kojom se radikalinikada nisu slagali.

„Nemamo ništa protiv da se Šešelj sasluša, ali trebalo bi saslušati i sve druge aktere – Nebojšu Čovića, Čedomira Jovanovića, Zorana Živkovića, koji su protiv formiranja ovog odbora.

Bilo bi dobro da i vladajuća većina podrži formiranje ovog odbora, jer je to valjda logično, s obzirom da su spremni da mu podignu i spomenike. Ja sam u skupštini već obavio razgovore sa poslanicima iz više stranaka i od njih dobio pozitivan odgovor da su spremni da glasaju.

Ukoliko do toga ne dođe, to znači da su iz centrala stranaka to pokušali da spreče“, navodi Šarović.

On ističe da će na današnjoj sednici parlamenta biti doneta konačna odluka o formiranju odbora.

„Uglavnom su svi za to da se oformi anketni odbor, ali ne deluje da su svi iskreni u tome. Glasanje će pokazati“, zaključio je Šarović.

Podsetimo, i premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da tim pitanjem treba da se bave tužilaštvo i sudovi, ali i naveo da nema ništa protiv inicijative za formiranje odbora.

„Sve što mislite da ima od novih detalja s kojima država nije upoznata, molim vas da to nadležnim državnim organima bude dostavljeno. Nikada nemam ništa, a i ne želim da imam, protiv parlamentarne inicijative“, istakao je Vučić.

Predsednik Tomislav Nikolić otvoreno je rekao da presudom Miloradu Ulemeku Legiji nije otkrivena prava istina o atentatu na premijera, te da su u otkrivanju političke pozadine, koja je, po njemu, očigledno postojala, zatajili Tužilaštvo i tadašnja vlast.

„Nemojte ni sumnjati u to da ja zaista želim da se konačno stavi tačka na to, a ubeđen sam da bi Aleksandar Vučić konačno mogao potpuno mirno da stane pred građane Srbije i da kaže: „Evo, imali smo nerešen slučaj Ćuruvije, imali smo nerešen slučaj Đinđića, mi smo to rešili, to smo ispunili.

“ Iskreno, mislim da on jedva čeka da se to konačno reši i da jednu veliku muku i brigu skine s leđa“, rekao je Nikolić za Kurir.

Formiranje anketnog odbora podržali su gotovo svi političari, ujedinjeni u ideji da je došlo krajnje vreme da se rasvetli politička pozadina ubistva premijera Đinđića.

Počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić među prvima je istakao da stoji na strani ovog predloga.

„Mislim da treba da se sazna prava istina mada pitanje je koliko je to moguće posle 14 godina. Ja ću taj predlog podržati sigurno“, rekao je Mrkonjić.

Formiranje anketnog odbora naišlo je i na podršku lidera Dveri Boška Obradovića.

„Smatramo da je skandalozno da do danas nije ispitano da li je postojao treći metak, ko je i kako u Meljaku ubio Dušana Spasojevića Šiptara I Mileta Lukovića Kuma, da li postoji strani faktor…. To je sve ostalo nerazjašnjeno“, rekao je Obradović.

Pogledajte video:

Istog mišljenja bio je i poslanik SDPS Vladimir Marinković koji je istakao da u slučaju atentata na premijera Đinđića, i pored toga što su donete pravosnažne sudske presude, ne znamo šta je politička pozadina.

„Ako se to radi u svrhu politikanstva, opet prolazimo kroz neke teorije zavere i onda ne podržavamo. Dakle, nemamo ništa protiv ako postoje novi dokazi i detalji“, precizirao je Marinković.

Samostalna poslanica Sanda Rašković Ivić za Kurir je navela da je navela da je formiranje Anketnog odbora demokratski princip koji je oduvek podržavala.

„Zašto da ne? Imate u policiji nešto što se zove „hladan slučaj“. Neki slučajevi su rešeni na slične načine i posle 20 godina“, podsetila je Rašković Ivić.

I poslanik DS Balša Božović mišljenja je da je potrebno formirati pomenuti Anketni odbor.

„Neophodno je, ipak, da taj isti anketni odbor ispita i lidera SRS Vojislava Šešelja i i njegovog kuma Tomislava Nikolića koji su 2003. godine, pre nego što je Šešelj otišao u Hag, na mitingu najavili Zoranovo ubistvo“, napominje Božović.

I njegov stranački kolega Goran Ješić naveo je da je očigledno da postoji politička pozadina i da slučaj nije do kraja istražen.

„Mi podržavamo da nadležni rade svoj posao. Mislim da to treba da radi tužilaštvo, da vidimo šta je taj predlog. Ako podrazumeva nadležne institucije, onda u redu. Mislim da Specijalni sud to treba da nastavi da radi“, ocenio je Ješić.

S druge strane, lider LDP Čedomir Jovanović otvoreno je rekao da je „zločinačko udruženje čiji je deo Nebojša Čović, u akciji „Stop Hagu“ ubilo pokojnog premijera Zorana Đinđića“.

„Nisam ja jedini koji to zna, znaju to i drugi, ali ne bi da se opeku“, dodao je Jovanović.

(Kurir)

Share this post: