DIGLI SE SRBI SA KOSOVA: Telima brane teškom mukom stvorenu „Trepču“ od lešinara i lopova!

Fonet

Fonet

Nakon odluke prištinskih vlasti da bukvalno otmu Rudarsko-metalurški kombinat “Trepča” Srbi sa Kosova neće sedeti skrštenih ruku, već će masovno izaći ispred “Trepče” i svojim telima sprečiti da u nju uđu samoprozvani novi vlasnici!

Nenasilni otpor, poput barikada koje su pre nekoliko godina bile na prelazu Jarinje i Brnjak, uz diplomatsku borbu u Ujedinjenim nacijama i Briselu, među Srbima na Kosovu i Metohiji ocenjeni su kao zasad najbolje oružje protiv uzurpatora.

Kako sami kažu, čekajući zasedanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN, ukoliko do njega dođe, Srbi će se samoorganizovati, jer “Trepča” je od ključne važnosti za opstanak Srba na KiM.

Osim toga rudnici „Crnac“ i „Belo brdo“  dobrim delom ulaze i na teritoriju centralne Srbije što još više zaoštrava ovaj problem.

– Ukoliko bi nam i „Trepču“ uzeli, oterali bi i ovo malo Srba što je ostalo ovde. Zato ćemo izađi ispred Kombinata i goloruki poslati poruku da se nje nećemo odreći, da nam je ne mogu uzeti. Stajaćemo tu koliko god bude potrebno, ali nećemo dozvoliti da nam je otmu.

Sever Kosova je ionako odsečen, jedino ga ta “Trepča” drži u životu, tu je zaposlena većina ljudi i egzistencija 3.000 porodica zavisi od nje – kaže Srbin iz severnog dela Pokrajine, koji je spreman da zajedno sa ženom i decom, komšijama i prijateljima izađe da zaštiti srpsku imovinu na KiM.

Direktor Kancelarije za KIM Marko Đurić, juče je rekao da su građani jedinstveni u stavu da odbrane “Trepču”.

On je rekao je da je Vlada zauzela politički stav, a da treba da donese i formalnu odluku kako bi proglasila nevažećom odluku kosovskih institucija o konfiskaciji “Trepče”.

Đurić je istakao da Srbija neće ćutati i da će nastaviti da brani svoje interese i bori se da sačuva “Trepču” i svoju imovinu, jer smatra da je to jedino ispravno.

On je objasnio da kosovske vlasti pokušavaju da se domognu imovine koja se meri milijardama evra.

– Naša poruka je jasna, mi ne priznajemo odluke o konfiskaciji – rekao je Đurić, dodajući da on predlaže da se formalno poništi takva odluka i da bi o tome danas trebalo da se razgovara u Vladi.

Takođe smatra da treba pomoći Fondu za razvoj Srbije, koji je većinski akcionar “Trepče”, kako bi pokrenuo arbitražni postupak. Đurić je objasnio i da traži sednicu SB UN iz racionalnih i diplomatskih razloga.

– Ako u Briselu ne može da se razgovara, moramo pokazati alternativno mesto za razgovor – smatra Đurić i dodaje da to neće rešiti sve probleme, ali je obaveza Srbije da pokrene njihovo rešavanje.

Vučić sa ministrima i ambasadorima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obavio je juče niz konsultacija uoči konačne odluke o postupanju države u slučaju “Trepče” i Sporazuma o telekomunikacijama.

Sednicu Vlade planiranu za danas premijer je odložio za sutra, kako bi imao više vremena za konsultacije.

Vučić je razgovarao sa ambasadorima nekoliko zemalja koje bi mogle uticati na rešavanje ovih pitanja kao i sa ministrima unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, odbrane Zoranom Đorđevićem, rada Aleksandrom Vulinom, kao i sa Markom Đurićem.

(Alo)

Share this post: