ĐINPING: Kad smo primetili da ste poslali tri MiG-29, osetili smo se kao da smo stigli kući!

Tomislav Nikolić i Si Đinping

Tomislav Nikolić i Si Đinping

Predsednik Kine Si Đinping poručio je, uoči početka bilateralnog sastanka delegacija Srbije i Kine, da se u Srbiji oseća kao kod kuće.

„Danas počinje zvanični deo posete. Kada sam bio u avionu osetio sam prijateljstvo i osećaj vašeg naroda, vas i vlade prema Kini. Čim smo stigli primetili smo da ste poslali tri MiG-29 da nas dočekaju i čim sam stigao na aerodrom organizovali ste veličanstven doček.

Juče smo imali divnu večeru sa vašom porodicom.

Osećam se kao kod svoje kuće“, rekao je Si Đinping, dodajući da je poseta Srbiji bila njegovo obećanje i obećanje kineskog naroda i vlade.

Dodao je da se u potpunosti slaže sa ocenama predsednika Srbije Tomislava Nikolića o bilateralnim odnosima i njegovim idejama i mišljenjima.

[adsenseyu4]

Kineski predsednik je podsetio da se sa Nikolićem sastao tri puta od 2003. godine, a poslednji put prošle godine, kada je Nikolić posetio Kinu i prisustvovao obeležavanju 70 godina od pobede kineskog naroda nad japanskim agresorom i pobede nad fašizmom, kada su i prestavnici Vojske Srbije učestvovali u vojnoj paradi u Pekingu.

„Tada smo iscrpno razmenili mišljenja o svim pitanjima. Od tada smatramo da su naši strateški partnerski odnosi na višem nivou, a time je udaren čvrsti temelj za uspostavljanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva dve zemlje“, naglasio je Si.

Dodao je i da je Nikolić političar sa visokim prestižom, da je dosta uložio za interes svog naroda i domovine, te da je stari prijatelj Kine i kineskog naroda.

Nikolić je tom prilikom poručio da Srbija Kinu prima otvorenog srca i poželeo da se svi poslovi obave na obostrano zadovoljstvo.

„Jos jednom vam zelim dobrodošlicu i da sve poslove obavite na obostrano zadovoljstvo. Srbija vas prima otvorenog srca i vi ste to prijateljstvo mogli da vidite od kako ste stupili na tle Srbije“, rekao je Nikolić.

Predsednik je rekao da Srbiji treba pružena ruka, ali da u njoj ne treba da bude novac, već šansa za naše ljude da rade.

„Novac se troši, a rad ga stvara“, rekao je Nikolić.

[adsenseyu1]

Nikolić je istakao da, uz dosadašnju ekonomsku saradnju i investiranje u infrastrukturu, ulazak Kineza u Železaru u Smederevu poslovni potez koji će za večnost učvrstiti ekonomske odnose dve zemlje.

On je rekao da Kinu raduje ekonomski rast Kine i to što njihovi građani žive iz dana u dan sve bolje.

Nikolić je rekao da je Srbiji drago što Kina polako zauzima mesto koje joj pripada u svetskoj politici, zato što je, naveo je, svetu nedostajala velika sila koja se neće mešati u tuđu politiku i neće vojno rešavati svoje sukobe.

„Mi se ponosimo prijateljstvom koje osećamo da vi gajite prema nama“, rekao je Nikolić, navodeći da će se to prijateljstvo danas proširti na sveobuhvatno strateško partnerstvo, te da će biti potpisano više od 20 međudržavnih sporazua.

To, rekao je, nije posledica nedovoljno razvojenih odnosa, nego novog razvoja u odnosima.

Nikolić je rekao da veruje da je Si mudar čovek i da zna da Srbija ne glumi prijateljstvo i da ga ne formira za dan ili za godinu.

„Mi samo nastavljamo ono što su mudri ljudi pre nas odavno ustanovili između Kine i Srbije“, rekao je Nikolić, podsetivši da će Si razgovarati i sa predsednikom i članovima vlade.

On je dodao da „svi mi pomalo živimo po tragovima svojih predaka“, a da su naši preci stvarali prijateljstvo sa Kinom.

(TANJUG)

Share this post: