Divac: Takvu sportsku i mentalnu snagu imaju samo NOVAK i DŽORDAN

novak djokovic vlade divac sportisti prijatelji zagrljaj

Legendarni srpski košarkaš Vlade Divac napisao je da ga Novak Đoković podseća na ‘leteće visočanstvo’ Majkla Džordana.

Divac je pružio podršku Đokoviću u izboru za nagradu Sportista godine magazina “Sports Ilustrejted”, dodavši da je upoznao samo dvojicu sportista koji imaju takvu mentalnu snagu – Novaka i Džordana.

Generalni menadžer Kingsa je u svojoj kolumni pisao i o samim počecima srpskog igrača, njegovim uspesima, dobrotvornom radu, rezultatima na Olimpijskim igrama…

“Prvi put sam upoznao Novaka Đokovića pre otprilike 10 godina na ATP Mastersu u Madridu. Tada je bio tinejdžer, tek je počinjao karijeru, a ja samo što sam se povukao posle 16-godišnje NBA karijere i preselio se u Madrid sa porodicom.

Gledao sam nekoliko njegovih mečeva, a pored košarke, fudbala i drugih sportova, tenis mi je jedan od omiljenih. Ali to nije bilo prvi put da sam čuo o tom mladom momku iz Beograda”, počeo je Divac u svojoj kolumni za “Sports Ilustrejted”, a onda i objasnio da je pratio Novakov put do vrha.

“Mnogo sam stariji od Novaka, skoro 20 godina, ali dok sam se bavio košarkom u Sjedinjenim Državama, čuo sam za klinca koji igra tenis i počeo da ga pratim. Kada je imao oko 18 godina konačno sam dobio priliku da ga upoznam u Madridu i od tada smo postali dobri prijatelji.

Naš gust raspored nam ne dozvoljava da mnogo vremena provedemo zajedno, ali stvarno pratim njegovu karijeru, posebno od trenutka kada sam postao predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Učestvovao je dvaput na Olimpijskim igrama i nadam se da će osvojiti zlato za Srbiju na Igrama u Riju 2016. godine”.

Nekadašnji predsednik OKS posebno apostrofira podatak da u Novaka Đokovića država Srbija nije uložila niti jedan dinar tokom teniskog sazrevanja, već je on sve sam postigao u životu.

“Mnogo godina je za Srbe bilo teško da nađu nešto na šta će biti ponosni, ali je Novak to uradio umesto nas. Toliko toga je učinio za svoju zemlju i svoj narod. On razume šta znači biti uzor svoj toj deci, ne samo u Srbiji, već širom sveta.

I sve je to postigao bez ičije pomoći. Nije imao podršku sistema – počeo je kao mali i podržavala ga je jedino porodica. Sada kada pogledate sve te rezultate i način na koji ih je ostvario, videćete volju i radnu etiku, kao i ono što je potrebno da bi se formirao takav tim kakav on ima”.

Bivši centar Los Anđeles Lejkersa i Sakramento Kingsa uporedio je Novaka sa Majklom Džordanom, najboljim košarkašem u istoriji te igre i jednim od najboljih sportista svih vremena.

“Tokom svoje karijere u NBA ligi imao sam šansu da igram protiv Majkla Džordana i Novak me podseća upravo na njega. Obojica imaju sposobnost da se fokusiraju i preokrenu svaku situaciju i učine dobru stvar.

To je onaj pogled u njihovim očima – Novak je jedini sportista pored Majka u čijim očima možete videti da se nešto događa u datom trenutku i da će to preokrenuti. To je ono što je neverovatno u karijeri obojice”.

Iako je godinama na udaru jednog dela javnosti zbog činjenice da živi u Monte Karlu, Đoković je za srpski narod učinio mnogo toga. Od finansijske pomoći, do programa fondacije kojom rukovodi njegova supruga Jelena.

“Što se mene tiče, Đoković je najbolji sportista na svetu. Pored njegovih ostvarenja na terenu, postoji mnogo toga što on radi, a da ljudi ne znaju. Njegova fondacija, koja pomaže školovanje srpske dece, kao i sav humanitarni rad kojim se bavi, pomažu ljudima širom sveta.

Postao je suprug i otac i to je još jedna stvar u kojoj će, siguran sam, biti dobar. Kompletna je osoba, ne možete naći nikakvo pitanje da li je taj momak dobar. Znao je svoje ciljeve tokom detinjstva, išao je korak po korak i ostvarivao ih. Siguran sam da još uvek nije gotov, nastaviće gde je stao”.

majkl dzordan kosarka lopta igrac

Najbolji teniser planete našao se među 12 kandidata za nagradu Sportista godine u izboru magazine “Sports Ilustrejted”, a Divac nema dilemu da bi trebalo i da je osvoji.

“Način na koji se javno predstavlja je impresivan. Kao sportisti, mi nemamo izbora da li ćemo biti uzori ili ne. Mi to jesmo – deci, drugim sportistima, svima. On radi sve – ode na Rolan Garos i priča francuski, ode u Rim i priča na italijanskom, a onda otputuje u Kinu gde se publici obraća na kineskom.

Konstantno me oduševljava. Sve to vam govori da on svakodnevo uči. Mnogi momci su zadovoljni onim što su ostvarili i poprilično su opušteni, ali Novak je momak koji uvek pokušava da napravi korak više i to je ono što ga čini pravim sportistom.

Sjajno je imati takvu osobu da vas predstavlja, vas i vašu zemlju. Veoma smo ponosni na njega. Što se mene tiče, Novak je broj 1”, zaključio je Divac.

(B92)

Share this post: