DMITRI MEDVEDEV: Nema više čekanja, počinju pregovori sa Srbijom!

Foto: Reuters/Ekaterina Shtukina

Foto: Reuters/Ekaterina Shtukina

Ruski premijer Dmitri Medvedev najavio je da će Evroazijska ekonomska unija uskoro početi pregovore sa Srbijom o stvaranju zone slobodne trgovine.

Medvedev je na sastanku saveta Evroazijske unije kazao da je prva rudna pregovora o stvaranju slobodne zone zakazana pre kraja godine sa Izraelom.

“Pregovori bi trebalo da počnu i sa Srbijom, kao i sa određenim brojem drugih zemalja”, naveo je on.

Članica komisije Evroazijske unije Veronika Nikišina kaže da bi Izrael mogao da potpiše sporazum u 2017.

Izraelski ministar Zeev Elkin je prošlog decembra rekao da želi sporazum o slobodnoj trgovini sa savezom koji predvodi Rusija što pre.

Rusija je tradicionalni izvoznik žitarica u Izrael i planira da proširi opseg izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Izrael može da poveća trgovinu sa Evroazijskom ekonomskom unijom od šest do osam odsto, dok Rusija vidi povećanje investicija i transfer tehnologije.

EEU je trgovinski blok osnovana 2015. godine na osnovu carinske unije Rusije, Kazahstana i Belorusije. Nešto kasnije su se pridružile Jermeniji i Kirgistan.

Ovog meseca Vijetnam je zvanično postao prva ne-regionalna država koja se pridružila bloku koji je dizajniran da obezbedi slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i radne snage između zemalja članica.

Više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Kinu, Indoneziju, i Iran su izrazili interesovanje za sporazum o slobodnoj trgovini sa EEZ.

(B92)

Share this post: