DODIK: Bakir je ludak, ubiće me! Potpuni paradoks NIKO NEĆE RAT, ALI…

dodik

Neću da idem u Sarajevo da dam izjavu tužilaštvu, posle pretnji Izetbegovića i procene službi bezbednosti plašim se za svoj život.

U BiH je stotine organizovanih grupa mudžahedina, samo bi naivan čovek mislio da je Bakirova tvrdnja bezazlena. I to govori da je prolupao.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, u razgovoru za Kurir kaže da je Bakir Izebegović, predsedavajući Predsedništva BiH, porukom da će završiti kao Gadafi pozvao na njegovo ubistvo.

Samim tim, ali i zbog procena službi bezbednosti, dodaje, plaši se za svoju bezbednost te neće ići u Sarajevo na poziv Tužilaštva BiH u vezi sa predmetom o održavanju referenduma.

Iz Tužilaštva BiH kažu za naš list da su Dodiku poslali poziv pre dva dana, ali nisu želeli ništa podrobnije da objašnjavaju.

Dodik mora 3. oktobra da se javi u zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu, navode mediji. Međutim, to nije opcija za predsednika RS jer se u svetlu novih događaja, otvorenih pretnji smrću od lidera Bošnjaka, plaši za svoju bezbednost.

Strah od mudžahedina

– Nikakav poziv mi još nije stigao. Očigledno da Bakir upravlja time, ne mogu da verujem na koji način on šalje te pozive. Kako je moguće da poštom dođe za jedan dan ili da je pre dva dana došlo ako su pre dva dana poslali?

Ne znam ni na koju adresu mi šalju – gde radim ili gde živim – kaže Dodik za Kurir i nastavlja:

– Nisam baš specijalista da određujem njegovo psihološko stanje, ali sa stanovišta javnog govora to je daleko više od patološkog i daleko više od mržnje. To je poziv na ubistvo! Šta god on rekao posle ovoga, jasno je da poziva na ubistvo.

Imajući u vidu da su ovde u BiH stotine organizovanih grupa mudžahedina, selafija, samo bi naivan čovek mislio da je ta tvrdnja Bakira Izetbegovića bezazlena.

I to govori da je Izetbegović prolupao! Potpuno je nezadovoljan razvojem situacije u kojoj, šta god on zatraži, dobije – od Ustavnog suda traži da ukine dan Republike, oni to urade.

Traži da se ukine referendum mesec dana pošto je raspisan, oni to kao privremenom merom zabrane, a onda od Tužilaštva BiH da pokrenu istragu protiv mene i oni to urade… To govori o tome da je čovek poludeo.

Pošto mu je javno uputio pretnje, Izetbegović je tako, ističe, Sarajevo učinio nesigurnom sredinom za njega.

– Spreman sam da dam izjavu bilo gde u okviru pravosudnog sistema na prostoru RS, ali da idem u Sarajevo bilo bi puko izlaganje opasnosti. Isključivo zbog tih pretnji koje je izrekao sam Bakir Izetbegović, a i zbog procena naših bezbednosnih službi da bi to moglo da izazove ugrožavanje ne samo moje bezbednosti već da bi tamo moglo da izazove i neke druge stvari.

Na pitanje da li su mu iz službi precizirali do kakvih nemira može doći, on kaže:

Osećaj gađenja

– Čuli ste Bakira Izetbegovića na koji način on smatra da ja treba da završim! To što je rekao u meni je izazvalo osećaj gađenja! Osećaj koji duboko destabilizuje poverenje u taj sistem u Sarajevu i naravno da me čini opreznim.

Ne želim to olako da shvatam ili mislim da je to izrečeno u besu ili nestrpljenju. To je njihovo trajno opredeljenje za sve nas.

Iako je pretnju ubistvom shvatio ozbiljno, neće tražiti dodatnu zaštitu.
– U RS se osećam sigurno, a u Sarajevu ne. Nisam očekivao da Bakir to kaže, ali to je Sarajevo. Još samo da vi u Beogradu naučite šta je ta muslimanska patološka mržnja prema Srbima – kaže Dodik.

Predsednik RS je istakao i da će proveriti sa svojim advokatima da li u izjavama Bakira Izetbegovića postoje elementi krivičnog dela koji mogu rezultirati tužbom.

Dragan Čović
NE OČEKUJEM DA SITUACIJA U BOSNI I HERCEGOVINI ESKALIRA

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović kaže da ne očekuje eskalaciju situacije u BiH nakon referenduma.

– Kad u BiH jedni slave, drugi uglavnom protestuju. Da smo se mogli dogovoriti u vezi sa državnim praznicima i blagdanima, imali bismo zakon o njima. Što pre prebacimo teme u realan okvir života BiH, izađemo iz okvira kampanje, biće nam lakše – kazao je Čović za hrvatski RTL.

Na pitanje da li veruje da će visoki predstavnik Valentin Incko iskoristiti svoja ovlašćenja i može li nakon toga situacija u BiH da eskalira, Čović je rekao da je siguran da se to neće dogoditi.

Potpuni paradoks
NIKO NEĆE RAT, ALI…

Političke elite na Balkanu ponekad nedovoljno pažljivo biraju reči, čime podižu tenzije, dok je Evropa previše slaba i nema snage da se bavi regionom, ocenjuje direktor Centra za studije jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber.

Uprkos nekim ratnohuškačkim izjavama, navodi, ne vidi pretnju ratom ili širim sukobom u regionu jer ne postoje sredstva, raspoloženje, niti okolnosti za to, ali napominje da može doći do situacije u kojoj će „temperatura“ toliko porasti da bi posle bilo teško vratiti se nazad.

– Ako Dodik u Srpskoj obećava punu nezavisnost od BiH, u nekom trenutku on neće moći nazad i to može da dovede do opasne situacije u kojoj niko ne želi rat, ali sve vodi do rata – rekao je Biber za Tanjug.

Ne odustaje
TRAŽIĆEMO OCENU USTAVNOSTI DANA NEZAVISNOSTI BIH

Milorad Dodik je saopštio juče da je uputio zahtev poslaničkoj grupi njegovog SNSD da u NSRS pokrene inicijativu za podnošenje zahteva za ocenu ustavnosti 1. marta, Dana nezavisnosti BiH. Rekao je da će obrazloženje tog zahteva biti isto kao što je obrazložena zabrana obeležavanja 9. januara kao Dana RS.

(Kurir)

Share this post: