Dodik izmamio Putinu osmeh sa lica, koji nije skidao do kraja razgovora! (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarali su u Sankt Peterburgu o razvoju saradnje Rusije i Srpske, te konstatovali da je to u obostranom interesu.

Putin i Dodik sastali su se na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, navodi agencija Tass.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je odličnim susret u Sankt Peterburgu sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, koji je izrazio zadovoljstvo razvojem projekata u Srpskoj.

Dodik je za rusku agenciju Sputnjik rekao da je razgovor sa Putinom bio sadržajan, srdačan i odličan, te da je reč o sastanku u kontinuitu.

Putin je rekao predsedniku Srpske da će Ruska federacija, u spoljnoj politici, zadržati iste stavove i braniti međunarodno pravo, a samim tim i međunarodni subjektivitet Republike Srpske.

– Znamo da je Rusija na različitim globalnim i na multilateralnom nivou, uvek bila na strani međunarodnog prava i da je to pravo veoma principijelno upražnjavala i nije dozvolila nikakve stereotipe, kao što su oni koji su se širili godinama o Srpskoj, o navodnoj stalnoj krivici, dežurnom krivcu i mnogo čemu drugom – naglasio je Dodik.

– Veoma mi je drago što sam imao priliku da se sretnem s predsednikom Putinom, da popričamo o našim aktivnostima i projektima. Informisao sam ga o razvoju situacije.

On je rekao da je zadovoljan razvojem projekata u Republici Srpskoj, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je Putina informisao i da je počela izgradnja Srpsko-ruskog pravoslavnog centra u Banjaluci, koji će imati rusku crkvu i sadržaje gde se mogu odvijati obrazovni, izložbeni i drugi sadržaji, organizovati razgovori.

Predsednik Srpske je dodao da se zahvalio Putinu na principijelnom stavu Ruske Federacije koji se pokazuje na svim multilateralnim nivoima, pa i na globalnom nivou, kao što je u Savetu bezbednosti UN, kada je reč o izveštajima o BiH.

– Tamo se prezentuju činjenice, a ne održavaju se stereotipi koji u sebi sadrže netačne podatke.

U svakom slučaju, razgovarali smo i o impresijama samog foruma ovde u Sankt Peterburgu, i naravno, bilo je prilike da mu se zahvalim na pozivu da učestvujem.

Ovo je deseti put u kontinuitetu da sam na jednom ovako značajnom skupu, rekao je Dodik.

Predsednik Dodik razgovarao je i sa predsednikom Zakonodavne skupštine Sankt Peterburga, Vječislavom Makarovim, generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, potpredsednikom ruske Vlade Dmitrijem Rogozinom i savetnikom predsednika Ruske Federacije za ekonomske poslove Sergejom Glazjevim.

Sumiranje posete

Danas se završava trodnevna poseta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Rusiji i Sankt Peterburgu.

– Republika Srpska je na Međunarodnom ekonomskom forumu dobro predstavljena i postaje sve vidljivija u svetu – izjavio je predsednik Srpske.

Dodik je naveo da Srpska zadržava pažnju važnih ljudi u Rusiji i da je to za nju veoma važno.

– Za Republiku, koja je okružena sa dosta problema vezanih za svoj politički status u samoj BiH i u poimanju drugih, pre svega Zapada, veoma je važno da ovde bude na pravi način predstavljena – rekao je predsednik Srpske.

Predsednik Srpske je naglasio da je tokom posete Rusiji i učešća na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu razgovarano o brojnim privrednim pitanjima i saradnji sa ruskim kompanijama.

– Sinoć smo razgovarali sa predstavnicima „Zarubežnjefti“ i ponovo je ojačano naše uverenje da zajednička saradnja, vezana za Rafineriju ulja i nafte i distributivni sistem naftnih derivata, ima šansu da se razvija i da nema nagovešataja da bi taj sistem mogao biti ugrožen, kako to neki spekulišu – zaključio je Dodik.

(RTRS/SRNA)

Share this post: