Dodik: Ništa nas ne može zaustaviti ako nas podržava Srbija i Rusija

Intervju

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je referendum o neustavnim i antisrpskim pravosudnim institucijama u BiH neminovan ako ne budu ispunjeni zahtevi Republike Srpske i izrazio zahvalnost Rusiji koja je otvoreno podržala referendum.

„Neophodne su korjenite reforme pravosuđa BiH. Naši argumenti su neoborivi, a veoma smo zahvalni Rusiji koja je otvoreno podržala referendum. Stav Moskve se mora poštovati! Ohrabruju nas ovakvi stavovi Rusije, koja je uvijek otvoreno branila poziciju Srpske i, istovremeno, vodila objektivnu i principijelnu politiku prema BiH“, rekao je Dodik za „Večernje novosti“.

Prema njegovim rečima, podrška Moskve veoma je značajna i dolazi u pravom trenutku, jer je Republika Srpska neopravdano izložena napadima međunarodne zajednice zbog demokratske oduke o referendumu.

Dodik je rekao da će nastaviti intenzivne razgovore sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o referendumu u Republici Srpskoj.

„Vučić mi je predočio svoj stav o tom pitanju. Rekao mi je šta su mu o svemu kazali svjetski zvaničnici sa kojima je razgovarao. Srpska nikada neće dozvoliti sebi da napravi neki problem Srbiji. Takođe očekujemo konstruktivan pristup Beograda i dalju podršku Republici Srpskoj“, istakao je Dodik.

„Novosti“ pišu da u državnom vrhu Srbije pozdravljaju Dodikovu spremnost da u dijalogu razmotri odluku o referendumu i tvrde da će Beograd uvek biti uz Republiku Srpsku.

vucic i dodik 500

„Srbija će uvek braniti interese srpskog naroda. Naravno, važni su nam i dobri odnosi sa EU, Ruskom Federacijom i SAD“, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Beogradski dnevnik navodi da bi Srbija mogla da se ponovo nađe u spoljno-političkom klinču između Zapada i Rusije povodom referenduma koji priprema Republika Srpska, podsećajući da je zvanična Moskva nedvosmisleno podržala potez predsednika Dodika da se narod izjasni o Sudu i Tužilaštvu BiH, dok su Brisel i zapadne sile protiv toga.

(RTRS)

Share this post: