Dodik: Samo poštovanje izvornog „Dejtona“ može spasiti BiH

milorad-dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je jedina šansa za BiH poštovanje izvornog teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma i da njegovo raspakivanje ne bi preživela.

Dodik je naveo da su za raspakivanje Dejtonskog sporazuma više nego raspoloženi Bošnjaci koji u evropskim integracijama vide šansu za unutrašnju integraciju, odnosno centralizaciju zemlje, ali da politički predstavnici Bošnjaka nisu shvatili da bi rušenjem sporazuma na terenu imali samo teritorijalne jedinice od kojih je BiH sastavljena 1995. godine – Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

dejton sporazum

Dodik je dodao da je u novije vreme dejtonski ustav na udaru takozvane britanske administracije koja krupne političke promene u zemlji pokušava podvesti pod tehničke uslove koje BiH mora da ispuni na evropskom putu, te da zvanični Brisel, uz pomoć političkog Sarajeva, ne govori o promjeni sporazuma, ali da brojnim zahtevima na takozvanom evropskom putu upravo pokušava da promeni sporazum na kome počiva zemlja.

[adsenseyu4]

U kolumni koja je objavljena u „Nezavisnim novinama“ predsednik Srpske je podsetio da je 1995. sporazum bio jednako neprihvatljiv svima, ali da je 20 godina kasnije potpuno jasno da je Dejtonski mirovni sporazum, u stvari, bio jedina mera mogućeg života tri naroda i da su to autori sporazuma veoma dobro znali.

„Ako je takozvana međunarodna zajednica dala najveći doprinos političkom dogovoru koji je doneo željeni mir u BiH i u prvim godinama posle rata odigrala presudnu ulogu u provođenju mira na terenu, onda bi bilo korektno da prizna da je ta ista međunarodna zajednica, preko svojih predstavnika u BiH, rušila ono što je prethodno sama gradila.

I da se upravo zbog takvog odnosa prema tekstu samog sporazuma BiH danas nalazi u najdubljoj krizi od završetka rata“, naglasio je Dodik.

bih bosna sa 3 entiteta

Predsednik Srpske smatra da za tu krizu postoji samo jedno rešenje – povratak na izvorni sporazum iz Dejtona, te da će odustajanje od tog rešenja neminovno voditi raspadu zemlje.

Ističući da je Dejtonski mirovni sporazum jedan od najboljih sporazuma u novijoj svetskoj istoriji, Dodik je podsetio da je BiH u tom sporazumu visoko decentralizovana država, sa svega tri zajedničke nadležnosti, tri ministarstva u Savjetu ministara BiH, koji je po Ustavu tek pomoćni organ Predsedništva BiH.

„Da se 1995. u Dejtonu insistiralo na BiH koju imamo danas, a koja je rezultat brojnih bespravnih intervencija visokih predstavnika, plašim se da bi rat trajao duže.

[adsenseyu1]

Treba li napomenuti da je sporazumom iz Dejtona Republika Srpska imala čak i svoju vojsku?! Sporazumom na koji je, između ostalih, potpis stavila i Republika Srpska, predviđeno je oko 80 nadležnosti više nego što ih Srpska ima danas“, istakao je Dodik.

On je dodao da se devastacijom sporazuma od raznih međunarodnih predstavnika polako urušavala i sposobnost BiH da ostane cjelovita i funkcionalna.

Milorad-Dodik(2)

„Dvadeset godina kasnije Srbi i Hrvati osjećaju nezadovoljstvo ovakvom situacijom, pa se nameće kao logičan zaključak da je sporazum i devastiran kako bi se udovoljilo samo Bošnjacima“, ocijenio je Dodik.

On je zaključio da BiH u kojoj su dva od tri konstitutivna naroda nezadovoljna, teško može da preživi.

(Srna)

Share this post: