DODIK: Vučić će biti na vreme obavešten o referendumu!

aleksandar vucic

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da će u Beogradu premijera Aleksandra Vučića upoznati o aktivnostima na pripremama referenduma o Danu RS.

Podsetio je da je od ranije poznat stav vlasti Srbije te da nema potrebe zauzimati nove stavove.

U intervjuu za Al DŽaziru, Dodik je takođe ponovio da cilj referenduma nije izjašnjavanje o statusu ili otcepljenju Srpske, već da se građani na njemu izjasne da li su za to da se 9. januar obeležava kao Dan Republike u RS.
Nakon referenduma vlasti mogu da sprovedu odluku Ustavnog suda BiH, kazao je Dodik.
„Mi ćemo na taj referendum izaći, i to je ono što sam rekao ambasadorima i njihova diskusija je bila usmerena ka tome da se vide neke mogućnosti eventualnog odustajanja i na koji način voditi neki dijalog“, rekao je Dodik uoči posete Beogradu.
Dodik je, naime, objasnio da je u RS shvaćeno da član Zakona o praznicima Srpske treba prilagoditi, pa je odlučeno da prvi korak bude upravo referendum.
Kasnijim koracima u izmenama zakona će, kaže, biti isključena mogućnost da oni koji ne žele da slave Dan Republike to i ne čine, jer je to bila i osnovna intencija same odluke Ustavnog suda.
„Prilagođavanje je vezano za žalbu Bošnjaka, kako je to u suštini (Ustavni) sud i rekao, i njihovom neprihvatanju da obeležavaju taj praznik. To je nešto što smo razumeli i ne vidimo razlog zašto je neko skočio na tu priču oko referenduma“, naveo je predsednik RS.
On je rekao da je saopštio ambasadorima zapadnih zemalja i Delegaciji EU u BiH da nema odustajanja od referenduma i da im je pojasnio da Ustavni sud BiH svojom odlukom nije ukinuo Dan Republike.
Na pitanje da pojasni proceduru izmene Zakona o praznicima Republike Srpske, Dodik je rekao da je navedeno u procesu sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH da će se pristupiti izmenama Zakona o praznicima RS, odnosno u delu koji se odnosi na član koji reguliše obavezu obeležavanja Dana Republike.
Istakao je da u Srpskoj postoji saglasnost o tome da, ukoliko Bošnjaci ne žele da slave 9. januar kao Dan Republike, to i ne moraju, kao što, kako je rekao, ni Srbi ne obeležavaju 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.
Stoga, ukazao je, vlasti RS to ne vide kao bilo kakav problem i dodao da je jasno da 9. januar kao Dan Republike Srpske neće biti menjan.
Predsednik Srpske je rekao da je referendum potreban kako bi se anketirala volja naroda, jer, kako kaže, stranci često pokušavaju da nametnu priču da se radi o odlukama neodgovornih političkih elita i da vlasti ne rade u interesu naroda.
„Sada je prilika da se vidi volja naroda i mi ćemo poštovati svaku odluku naroda, bez obzira da li se radilo o tome da se slavi 9. januar kao Dan Republike ili ne“, naveo je Dodik.
Naveo je i da nema velikih očekivanja od sednice Ustavnog suda BiH 17. septembra na kojoj će se raspravljati o zahtevu Narodne skupštine Republike Srpske o tome da se preispita odluka Ustavnog suda o 9. januaru.
Prema njegovima rečima, Ustavni sud BiH je pokazao da je političko telo i da se na njega vrše politički uticati.
Tri stranca u tom telu, ponovio je, koji treba da predstavljaju volju međunarodne zajednice, predstavljaju volju aktuelnog predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.
„Tako da očekujem da će nastaviti sa trendom donošenja političkih odluka na štetu Srpske. Ništa drugo ne očekujem“, istakao je Dodik.

Referendum u o Danu RS biće održan 25. septembra.

(Tanjug)

Share this post: