Donald Tusk: „Govorimo o milionima, ne o hiljadama izbeglica“

donald_tusk

Lideri EU moraju pomoći da Evropa „povrati kontrolu“ nad svojim spoljnim granicama, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Kako kaže, za to vreme milioni potencijalnih izbeglica pokušavaju da stignu na kontinent.

„Najhitnije pitanje koje možemo postaviti sebi noćas je kako da povratimo kontrolu naših spoljnih granica“, rekao je Tusk novinarima, dodajući da „milioni potencijalnih izbeglica pokušavaju stići do Evrope“.

Tusk je takođe pozvao na okončanje „ciklusa međusobnih optužbi i nesporazuma“ koji potkopavaju napore EU da stvore zajednički odgovor na najgoru izbegličku krizu od Drugog svetskog rata.

Evropa je pod sve većim pritiskom zbog upravljanja ogromnim brojem pristiglih, koji se procenjuje na pola miliona izbeglica ove godine, od kojih mnogi beže od rata i represije u Siriji, Avganistanu i Eritreji.

Tusk je upozorio da broj izbeglica nastavlja da raste.

„Sukobi na Bliskom istoku, posebno u Siriji i Iraku, neće se brzo okončati“, uveren je on.

Naveo je da je osam miliona ljudi raseljeno u Siriji, dok je četiri miliona pobeglo u susedne zemlje, kao što su Turska, Jordan i Liban.

„To znači da mi danas razgovaramo o milionima, a ne hiljadama, potencijalnih izbeglica, koji pokušavaju da stignu do Evrope“, istakao je Tusk.

Snimak iz vazduha

Prema njegovim rečima: „Još više izbeglica će krenuti prema Evropi, a ne manje, pogotovo što se svi oni osećaju pozvani“.

Ministri unutrašnjih poslova EU odobrili su u utorak planove za preseljenje 120.000 azilata iz dve petrpane zemlje Grčke i Italije.

Tusk je aludirao na argumente koji su doveli do glasanja, kome su se ogorčeno protivile Mađarska, Rumunija, Češka i Slovačka, yemlje u kojima postoji jako antimigrantsko raspoloženje.

„Mi smo sad dostigli kritičnu tačku, u kojoj moramo da okončamo ciklus međusobnih optužbi i nesporazuma. Naša današnja rasprava mora biti zasnovana na činjenicama, a ne na iluzijama i emocijama“, rekao je on.

Vanredni samit EU, posvećen rešavanju izbegličke krize, održava se danas u Briselu, dan pošto su ministri unutrašnjih poslova i pravde, bez konsenzusa, usvojili rezoluciju o preraspodeli izbeglica među državama članicama.

Lideri se dogovaraju o narednim koracima, koji se odnose na jačanje spoljih granica EU i prižanje dodatnih sredstava za Tursku, Jordan, Liban i agencije UN.

(Tanjug)

Share this post: