Đorđević: Ovo je naše vreme!

sale djordjevic

„Kada smo igrali finale Svetskog prvenstva pre dve godine, rekao sam im da ne znaju šta su uradili i da će te za 20 godina shvatiti, sada znaju šta su uradili i znaju šta da očekuju od naredne utakmice, ” rekao je selektor košarkaša Srbije uoči današnjeg (od 20,45 č) duela za zlato protiv SAD.

– „Postoje dva način da igramo utakmicu i to sam im rekao u svlačionici, da igramo, ili da igramo da pobedimo, neka izaberu kako ćemo, ja sam za „B” opciju”

Kada je Aleksandar Đorđević ušao u pres salu posle meča sa Australijom, začuli su se aplauzi. Nisu bili u pitanju srpski novinari, već strani predstavnici medija. Ljudi vole košarku, a selektor Srbije im je ponudio najslađa dva sata.

 Pre toga je i sam uživao. Kamere su uhvatile njegov širok osmeh u trenucima kada je sve bilo gotovo. Snažno je grlio svakog od momaka koji je izlazio iz igre, koji su bili na klupi…

– Svi smo malo pustili suzu, mnogo smo proživljavali i iščekivali ove utakmice – objasnio je selektor suze radosnice kod igrača.

Ipak, kada se pojavio pred medijima, nisu se ocrtavale emocije na njegovom licu. Posao još nije završen.

– Prvo, mnogo sam ponosan što imam grupu ovakvih momaka, što smo igrali ovako u polufinalu Olimpijade. Kada smo igrali finale Svetskog prvenstva pre dve godine, rekao sam im da ne znaju šta su uradili i da će te za 20 godina shvatiti.

Sada znaju šta su uradili i znaju šta da očekuju od naredne utakmice.

Stvarno smo bili spremni za Australiju.

Tokom turnira je naša igra rasla, samopouzdanje takođe, igrači kao Teodosić nisu imali sjajne pripreme zbog duge sezone i povreda, ali su utakmice u grupi pomogle da dođemo do forme.

Sada je Teodosić dao pluća našim telima, a to lider radi. Ovo je jaka grupa momaka, ponosna što igra za svoju zemlju.

Igrali smo pre 20 godina u Atlanti protiv SAD, sada ćemo ponovo. Stvarno moramo da budemo ponosni.

To je bilo jedino što je Đorđević pomenuo vezano za Atlantu, jer…

– Izgubili smo. Neću da delim to iskustvo. Nikada ne pričam igračima moju istoriju. Sada je njihovo vreme.

Na konstataciju novinara da se selektor posle poraza u grupi nasmejao na pitanje da li će u finalu Srbija moći da pobedi Ameriku, Đorđević je sada dodao:

– Postoje dva načina da igramo utakmicu i to sam im rekao u svlačionici. Da igramo, ili da igramo da pobedimo. Neka izaberu kako ćemo. Ja sam za B opciju

Na euforičan pomen sudara dva „drim tima” u finalu, selektor je odmah reagovao:

–Da ne polećemo mnogo, iako i ja gledam na moje momke na taj način. Drim tim je samo jedan, ostalo su reprezentacije Amerike. Onaj iz 1992. sa kojim, nažalost, nismo mogli da se sretnemo.

Oni su nazvali i onaj 1996. koji je bio sa samo tri imena manje od te ’92. Imaju fenomenalne pojedince, izuzetne talente, nestvarne igrače. Ali, košarka se igra zajedno.

Imam ogromno poštovanje prema toj ekipi. Ne možeš da ne poštuješ SAD, ali se ne plašimo. Ja imam pozitivan osećaj da ćemo igrati dobro, ali možda i tako izgubimo 20-30 razlike, jer to može da se desi protiv 12 sjajnih igrača i moćnog stručnog štaba.

Isti je teren, ista lopta, na nama je samo da pokažemo šta umemo.

Na temu okršaja sa Amerikancima selektor je dobio fenomenalno podsećanje od jednog kineskog novinara. Na 1987. godinu i juniorsko prvenstvo sveta u Bormiju. Đorđević se oduševio na pomen tog legendarnog turnira.

–Bila je to velika pobeda za Jugoslaviju. U timu su igrali Rađa, Kukoč, Divac, a starter je bio i onaj ćelavi, naš tim menadžer – smeje se selektor na pomen Nebojše Ilića.

Atina, jun - jul 1995

Atina, jun – jul 1995

– To je bilo protiv Pejtona, Džonson, a Leri Braun je bio trener. To nam je dalo kredibilitet kao ličnostima i igračima, gurnulo je naše karijere napred i naučilo nas da se nikada ne predajemo. To prenosim na moje igrače. Međutim, to je prošlost i tamo neka ostane. Sada ovi momci pišu novu istoriju. Ovih 12 momaka je to već uradilo, ali još nisu završili. Imamo još jednu utakmicu.

Pre dve godine Srbija je bila prezadovoljna plasmanom u finale Svetskog prvenstva i u toj uljuljkanosti nije prikazala sve što može protiv Amerike. Sada su jači za to iskustvo.

–Moj je posao da im ne dopustim da budu zadovoljeni. Odmor, pa trening, da ih pritisnem. Moj cilj, kada sam došao na mesto selektora, bio je da igramo što više utakmica protiv SAD, da shvatimo šta je potrebno da se igra protiv šampiona. Oni su, naravno najbolji tim na turniru i biće spremni za nas.

Međutim, nama će biti zadovoljstvo.

Prvi meč između Amerike i Srbije na turniru okončan je promašajem Bogdanovića za produžetak. Toliko je bilo neizvesno. SAD je od tog trenutka podizala formu, ali su i naši košarkaši.

– Sve utakmice smo igrali na pravi način, ali ne dovoljno dugo. Jednu 38 minuta, sa Franuzima nismo dobro završili… Mislim da bi konačno trebalo da počne da se prepoznaje i priča o stilu igre Srbije, kao što pričaju drugi, strani novinari i stručnjaci.

Jer, ovo je dobra košarka, sa pritiskom na loptu, jakom odbranom, uz 23 asistencije u polufinalu Olimpijskih igara.

To je nešto što nama daje snagu. Tako želimo da igramo, tako shvatamo sport u kojem samo zajedno može da se dođe do rezultate.

U kompletnoj euforiji u iščekivanju meča sa Amerikom, zaboravljeno je da je Srbija osvojila medalju!

– To je mnogo lepo i izuzetno bitno za nas. Stvarno fenomenalan rezultat generacije u koju verujemo. Nukleus igrača je treću godinu tu. Ponovo potvrda kvaliteta i košarke koju Srbija igra i koju predstavlja u svetu. I to na ovakvim Olimpijskim igrama koje su najjače u istoriji.

Dodir šampiona

Činjenicu da je Srbija ostvarila neverovatne rezultate u ekipnim sportovima Đorđević je propratio osmehom. Ali, nije zaboravio ni „individualce“.

Pobeda

foto: Tanjug/AP

–Čestitke svima. Počevši od Štefaneka koji nas je sve pokrenuo i probio led, pa preko svih drugih.

Svaki meč, svaku trku, svaku utakmicu preživljavamo svi zajedno, navijamo… Prisutan je izuzetan timski duh, verujem da to svi takmičari osećaju.

Ja sam išao od jednog do drugog vaterpoliste i terao ih da mi dodirnu ruku.

Od prvog dana.

Pa onda i do Đokovića. Terao sam ih i da dodirnu i naše igrače…

Zadržao se selektor na olimpijskom šampionu u rvanju.

– Štefanek je nestvaran. On je toliko tiho sve odradio, došao, uzeo medalju i otišao kući. Pa čoveče, ostani barem sa nama da i mi progledamo. Neverovatan je, stvarno. Svaka mu čast. On je pokretač svega ovoga.

Pred očima sveta

Finale Srbija – Amerika u košarci je poslednji događaj na Olimpijskim igrama. Kruna svega što se dešavalo u poslednje četiri godine. Ceo svet će gledati taj meč. Gledaće hrabre Đorđevićeve momke.

– Nisam o tome razmišljao. Veoma je lepo biti deo toga. Moramo svi da uživamo u tome. Ali, moramo još da radimo.

(Politika/Milun Nešović)

Share this post: