DOSTA! Vučiću, daj državne pare reprezentacijama Srbije i herojima iz Rija, a Zvezdi i Partizanu privatizaciju!

trojstvo i junaštvo

trojstvo i junaštvo

Kome biste radije dali novac za razvoj sportske karijere: Zvezdi i Partizanu ili osvajačima olimpijskih medalja?

– Kao država plaćamo reket, plaćamo pare da nam navijači ne bi vikali „pederu“ – rekao je doslovce premijer Vučić u Skupštini.

Nažalost, građane Srbije niko ne pita za raspolaganje novcem koji se ulaže u sportske klubove – mahom Crvenu zvezdu i Partizan – što izdvajanjima direktno iz budžeta, što kroz naređena sponzorstva javnih preduzeća.
Fakat je da čak i prosečan fudbaler srpskog šampiona u fudbalu zarađuje između 100.000 i 200.000 evra godišnje: koliko bi se zlatnih veslača, rvača ili odbojkašica moglo „stvoriti“ za taj novac? Koliko novca dobijaju Partizan i Zvezda nemoguće je utvrditi.
Ipak, najjače državne firme u zbiru za FK Zvezdu i Partizan daju minimum milion evra godišnje. Pomnožite to sa poslednjih 10 godina, koliko je to praksa, i dobićete impozantnu sumu. Samo „Gasprom“ Zvezdi godišnje daje preko četiri miliona evra. „Gasprom“ nije državni, ali…

– Svi kažu da su Rusi dali pare, pa se onda članovi uprave hvale kako su doveli velike sponzore, ali je to omogućila država. NIS u Partizan i „Gasprom“ u Crvenu zvezdu, a jedina je istina da su oni to uradili zato što je država to tražila – rekao je Vučić.

Možda je vreme da država daje ili da moli druge da daju onima kojim to treba: sportskim herojima i osvajačima medalja. Vaterpolisti se kupaju u hladnim bazenima, veslači treniraju u blatu, Novakov otac Srđan je obijao pragove za pomoć…

Sve te rupe bi zatvorio jedan milion koji za doručak pojedu večiti…

Zvezda je pregažena od prosečnog Sasuola. Partizan ove godine već u julu Zaglebju nije uspeo da ubaci gol za 210 minuta.

„Svi koji su protiv privatizacije Zvezde i Partizana neka izvrnu svoje džepove i neka vode klubove. Država ne sme više ni dinar da im da“, grmi sa Tvitera SNS Vladimir Đukanović.

– Ako nam za privatizaciju fali snage, kako kaže premijer, onda neka se makar obustavi finansiranje tih klubova iz budžeta. Pa neka ti klubovi ispadnu u drugu ligu, pa ćete videti kako može da prođe privatizacija – kaže Đukanović.

Rešenje za državni upliv u sport moglo bi početi razgraničavanjem vrhunskog od profesionalnog sporta.

– Vrhunski sportista je onaj koji osvaja medalje na Olimpijskim igrama, i za to bi trebalo izdvajati novac. Ja sam i ranije predlagao da bi fudbal kod nas trebalo vratiti u fazu amaterizma, pa da onda od talentovane dece, pravimo profesionalce – kaže dr Dragan Koković, sociolog sporta.

Političari bez komentara

Za komentar na ovu temu „Blic“ se obratio premijeru Vučiću i predsedniku Nikoliću. Ipak, vrh države nije bio raspoložen da govori o ovoj temi.

Pet priča za primer

Tijana Bogdanović foto: reuters

Tijana Bogdanović foto: reuters

Do medalje sa 18 godina: Stići iz Srbije do olimpijske medalje u individualnom, manje popularnom sportu, sa minimalnim ulaganjima, samo po sebi je podvig. Uraditi to sa 18 godina ravno je herojstvu. Bravo, Tijana.

Zlato Davora Štefaneka: Kada mu je u detinjstvu dijagnostikovana epilepsija, malo ko je mogao da pretpostavi da će naš rvač ikada biti vrhunski sportista. Umesto da digne ruke, Davor je stigao na vrh Olimpa.

Davor Štefanek

Davor Štefanek

Međusobna podrška: Košarkašice i Novak bodre košarkaše pred meč sa drim timom, pa potom košarkaši bodre vaterpoliste, odbojkašice „gura“ Štefanekovo zlato, a Ivana Španović se raspituje za učinak Tijane Bogdanović…

Kad pobediš jačeg od sebe: Umesto da unapred prihvate luzersko opravdanje i izgovore „mala zemlja“, košarkašice bez zaziranja u četvrtfinalu obore višestruko favorizovanu Australiju, a odbojkašice na putu do finalnog okršaja sruše sile kakve su SAD i Rusija.

Bože pravde: Svako novo odličje koje srpski sportisti osvoje za našu zemlju podiže ugled naše male zajednice za jednu stepenicu. Ako se uzme u obzir da su ulaganja u njih gotovo pa minimalna, ugled koji nam obezbeđuju je ravan poklonu.

Pet priča za sramotu

Evropski debakli: Ni 210 minuta nije bilo dovoljno Partizanu da postigne gol u duelu sa poljskim „gigantom“ Zaglebjem. Crvena zvezda, bivši prvak Evrope i sveta, iz kvalifikacija za Ligu šampiona eliminisana je od bugarskog šampiona.

Poznati po huliganima: Umesto po trofejima i golovima, u evropskim sportskim krugovima Partizan i Zvezda poznati su pre svega po huliganskim ispadima svojih „navijača“. Kazna za baklje na stadionu iznosi 100.000 evra. Na to idu naše pare.

Haos u upravama: Trojica navijača Partizana – policiji i „grobarima“ – napali su direktora Miloša Vazuru nekoliko nedelja pre neuspelog pokušaja izbora novog predsednika kluba.

Loši primeri: Kakav primer svojim vršnjacima daje tinejdžer ili mladić od 18-19 godina, kom su umesto dobrog pasa ili atraktivnog gola u prvom planu novac, skupi automobili i starlete sa beogradskih splavova?

Političari u klubovima: Premijer je još 2013. godine obećao klubove i saveze bez političara u njihovim foteljama, ali ta ideja i dalje nije u potpunosti realizovana.

Anketa: Da li biste pre dali novac malim sportovima ili večitima?

– Uvek sam za manje sportove koji donose medalje sa olimpijskih igara. Fudbaleri uzimaju novac, a nikada ne vidimo njihove rezultate.

– Volim fudbal, ali bi država morala da pomaže i individualnim sportovima, jer se tu najteže dolazi do rezultata i najmanje se novca obrće.

– Ja sam zvezdaš već 40 godina, ali to su lopovi, sačuvaj bože. Pogledajte ove sportove što su nam doneli medalje, koliko im je država malo dala.

– Ja sam za to da se finansiraju svi sportovi, naročito oni koji su zanemareni, a donose najbolje razultate. Po principu, nagrada po zasluzi.

(BLIC)

Share this post: