Drecun: „Tači priprema izmišljene optužnice protiv Srba“

milovan drecun skupstina

Tajna služba kosovskog šefa diplomatije Hašima Tačija priprema izmišljene optužnice protiv Srba, izjavio je predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun.

Tačijeva ilegalna služba priprema optužnice protiv stotine pripadnika bivših i aktuelnih naših snaga bezbednosti, mnogih ljudi koji su tada bili u civilnim i lokalnim strukturama, rekao je Drecun gostujući u Jutarnje programu RTS.

„Kao predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju sam nešto posebno interesantan toj službi“, tvrdi Drecun.

Tači, suočen sa mogućnošću da se protiv njega i njegovih najbiližih saradnika podignu optužnice od Specijalnog suda koji će biti formiran za suđenje pripadnicima OVK, pribegava neprihvatljivim političkim provokacijama i manevrima, objasnio je Drecun.

Drecun izjavio je da je vreme da se proces normalizacije odnosa u prvom delu implementacije prvog Briselskog sporazuma zaokruži, što bi omogućilo formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji.

Povodom nove runde dijaloga u Briselu, Drecun je rekao da je neprihvatljivo više odugovlačiti zaokruživanje procesa primene prvog Briselskog sporazuma i da u tom smislu postoje očekivanja da će se danas postići konačni dogovor o tri problema koja do sada nisu rešena.

Drecun je istakao da je ZSO temeljni stub Briselskog sporazuma i da su veoma blizu dogovori o energetici i telekomunikacijama.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju je ukazao da do sada Priština nije bila spremna da prihvati izvršne nadležnosti ZSO i da je izvršen pritisak od strane Brisela i od Vašingtona da se prihvate izvršne nadležnosti, što je dogovoreno.

ZSO, ne bi trebalo da bude nova Republika Srpska, već bi se našao institucionalni okvir koji će uvažiti posebnost položaja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i omogućio mu normalan, održiv i perspektivan opstanak i povratak onih koji su proterani, a koji će biti priznat od Prištine i međunarodne zajednice, objasnio je Drecun.

Potom bi se na dnevni red briselskog procesa stavilo pitanje imovine, rekao je Drecun i upozorio da Priština želi da usvoji zakon za stvaranje agencije za verifikaciju imovine i da se priprema podmukli plan da se spreče Srbi, kojima je oteta imovina da povrate tu imovinu.

Komentarišući odluku o produženju pritvora lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, Drecun je ukazao da je „isti rukopis i kod Ivanovića i kod generala Momira Stojanovića i kod mnogih novih optužnica koje će se pojaviti“.

Drecun je istakao da ga zabrinjava što taj rukopis nije samo iz Prištine, nego da njega ima i iz Beograda, što među nekim diplomatama, što među pojedincima koji se nalaze, na žalost, u sistemu nekih državnih organa.

„Slučaj Ivanovića pokazuje da je sve izašlo iz normalnog sudskog procesa, da to postaje brutalan obračun sa pojedincem“, ocenio je Drecun.

To postaje politički slučaj, jer su Ivanoviću ugrožena osnovna ljudska prava, a čudnm ponašanjem i neprihvatljivim objašnjenjima suda nateran je da štrajkuje glađu i ugrožena su mu prava na život i pravično i fer suđenje u razumnom roku, dodao je Drecun.

(Tanjug)

Share this post: