Dva zapanjujuća razloga zašto je Putin pokrenuo masovne vojne vežbe na granicama Rusije

armata rusija vojska tenkovi vojna parada

Iznenadne masovne vojne vežbe koje je Putin pokrenuo juče su direktan odgovor na dva velika pitanja koja muče Rusiju – strah od Trećeg svetskog rata koji može nastati usled invazije Sirije od strane turskih snaga i pretnja od masovnog cunamija u severozapadnom regionu Pacifika.

Ministar odbrane, Sergej Šojgu, rekao je komandantima Južnog vojnog okruga da moraju biti spremni da postave svoje snage i do 2.800 kilometara dalje kako bi mogli da odu u Siriju ili na severozapadnu obalu Amerike i Kanade.

Ministar Šojgu je o ovoj masovnoj vojnoj vežbi koja uključuje 8.500 vojnika, 900 oklopnih jedinica, 50 brodova i 200 aviona rekao: „Želim da naglasim da ovi događaji ne spadaju u članove dokumenta iz Beča iz 2011. godine o merama bezbednosti koji zahtevaju obaveštavanje evropskih partnera.

Ipak, mi smo obavestili evropske partnere kao dokaz dobre volje o osnovnim parametrima iznenadne provere borbene gotovosti putem Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OSCE)“.

Pošto se dokument u Beču odnosi samo na premeštanje vojske među potpisnicima dokumenta koje može da se posmatra kao spoljna pretnja, naredba predsednika Putina u kojoj se naglašava opasnost od cunamija predstavlja interno pitanje koje nije podložno međunarodnom mešanju.

Ministarstvo odbrane je takođe naglasilo da je ovaj potez sproveden i iz straha od intervencije Turske i/ili Saudijske Arabije u Siriji, što bi izazvalo Treći svetski rat.

Stručnjaci iz ministarstva odbrane naglašavaju da glavni rizik od nastanka Trećeg svetskog rata u zoni Levanta predstavlja „ludilo“ turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji istovremeno preti i Rusiji i Obaminom režimu, nakupljajući svoje snage na turskoj granici sa Sirijom.

Portparol predsednika Dmitrij Peskov je pobio Erdoganove tvrdnje o tome da je Rusija okupirala Siriju time što je napomenuo da je Sirija legitimnim putem pozvala Rusiju i njene vazdušne snage.

Obamin režim je takođe nastupio protiv Turske podržavanjem Kurda u borbi protiv Islamske države, napuštajući svoj cilj smene režima u Siriji.

Stručnjaci ministarstva odbrane navode da je do ove promene u američkoj politici došlo zbog toga što su ruske snage sa svojih 5.600 vazdušnih napada postigle više nego vazdušne snage američke koalicije sa preko 65.000 vazdušnih napada.

Pošto su sada snage sirijske vlade, koje se sada spremaju da oslobode najveći grad u Siriji od terorista, pod stalnom zaštitom ruskih vazdušnih snaga, velike su šanse da će ISIS biti poražen za manje od 6 meseci.

Svi putevi zaliha koji su podržavali teroriste u Siriji su sada odsečeni, te je svakim danom sve veća šansa da bi Turska i Saudijska Arabija mogle da se umešaju u konflikt. Međutim, one će očekivati podršku SAD, a Obamin režim se plaši direktnog sukoba sa ruskim snagama.

Koliko god Treći svetski rat mogao da bude opasan, jednaka pretnja po Rusiju i SAD koja je izazvala delovanje Putina jeste pomeranje tektonskih ploča u Pacifiku koje može izazvati katastrofalni cunami.

Ono što značajno povećava strah od ovog događaja jesu zemljotresi od 7,1 i 7,3 Rihtera koji su pogodili severne delove nestabilnog „prstena vatre“ 24. januara i 30. januara, pri čemu je prvi pogodio južnu Aljasku a drugi poluostrvo Kamčatka.

Kombinovani efekat ovih masivnih zemljotresa bi mogao da stvori moćan cunami koji će zahvatiti površinu od oko 360.000 kvadratnih kilometara, uključujući Sijetl, Takomu, Portland, Judžin, Salem, Olimpiju i još mnoge druge severnoameričke gradove, a ugrožavajući čak 7 miliona ljudi.

Ono što je naročito zabrinjavajuće jeste da je čuveni japanski istraživač zemljotresa, Jasutaka Ikeda, koji je predvideo katastrofalni zemljotres i cunami 11. marta 2011. godine u Tohokuu koji je usmrtio i ranio preko 30.000 ljudi, upozorio da bi moglo da dođe do jakog zemljotresa i cunamija u subdukcionoj zoni Kaskadija u roku od 6 meseci.

(Webtribune.rs)

Share this post: