Epska vojna parada u Kini fascinirala ceo svet, srpski gardisti „Vrlo dobro!“(VIDEO)

srbija vojska gardisti parada zastave

U svečanom defileu na Tjenanmenu učestvovalo je 12.000 pripadnika kineske vojske, oko 1.000 vojnika iz 17 drugih država,među kojima i gardisti Vojske Srbije, a Peking je nadletalo 200 borbenih aviona.

Vojnoj paradi u Pekingu, povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom i pobede kineskog naroda u narodno-oslobodilačkoj borbi protiv Japana prisustvovao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Kako je saopštila Pres služba predsednika Srbije, ceremonija povodom 70 godina od pobede nad fašizmom otpočela je rukovanjem predsednika NR Kine Si Ðinpinga i njegove supruge sa šefovima država i njihovim supružnicima preko 49 država i međunarodnih organizacija.

Nikolić je, kako je istaknuto, imao visok tretman u Pekingu. Prvi je predsednik koga su primili predsednik NR Kine Si Ðinping i predsednik Vlade NR Kine Li Kećijang.

Razlog za to je Nikolićev veliki doprins unapređenju odnosa dve zemlje, kao i činjenica da je prvi prihvatio da prisustvuje vojnoj paradi na Tjenanmenu.

ksi djinping kina

Predsednik NR Kine Si Ðinping istakao je da će Kina uprkos preprekama nastaviti reforme sa ciljem da se obezbedi svetla budućnost kineskog naroda.

„Kina nema nikakve osvajačke pretenzije, ali će beskompromisno braniti svoju teritoriju, svoj narod i interese. Kina se zalaže za mir, očuvanje svetskog mira, jednakosti i saradnje“, poručio je Ðinping.

Svečanoj vojnoj paradi prisustvovalo je više od 30 šefova država i vlada.

U svečanom defileu na Tjenanmenu učestvovalo je 12.000 pripadnika kineske vojske, oko 1.000 vojnika iz 17 drugih država, među kojima i gardisti Vojske Srbije, a Peking je nadletalo 200 borbenih aviona.

Gardisti Srbije pojavljuju se u 5. 03 minutu snimka.

Na paradi je prikazano desetak raketa dugog dometa. Posebnu pažnju izazvala je raketa, koju su mediji nazvali „nosač-ubica“, DF-21D. To je prva i jedina u svetu protivbrodska balistička raketa.

(BKTV)

Share this post: