ERDOGANOV GOVOR ZAPALIO CEO SVET: Udario po Rusima, Amerikancima i EU (VIDEO)

Predsednik Turske

foto: AP/Tanjug

Neprijatelji Turske žele da nam se osvete za zauzimanje Konstantinopolja 1453. godine rekao je Redžep Tajip Erdogan u vatrenom govoru na godišnjici pada Carigrada.

Govoreći na mitingu u Istambulu posvećenom 563. godišnjici osmanlijskog osvajanja tog grada, turski predsednik je naglasio:

„Niko nije u stanju da razori našu zemlju! Posle osvajanja Konstantinopolja, Turci su ‘pritisnuli’ Anadoliju i Trakiju i nemaju nameru da napuštaju te zemlje.

Naša nacija je pre jednog veka očitala lekciju svojim neprijateljima. Uveren sam da će Republika Turska na stogodišnjicu svog formiranja 1923. godine biti među deset najrazvijenijih ekonomija sveta“.

Turski lider je dodao da se njegova zemlja za manje od jednog veka od „bolesnika na Bosforu“ pretvorila u jednu od vodećih država i ekonomija.

Potom je opet optužio „određene države“ da kroz prste gledaju na „prljave igre u Siriji“ čime podržavaju teroriste:

„Šta Rusija i Iran traže u Siriji? Šta te zemlje tamo uopšte rade? Šta u Siriji rade američki vojnici u uniformama terorista i sa njihovim amblemima?

Islamska država je veštački stvorena struktura, a pod izgovorom da se vodi borba protiv nje – realizuju se krajnje jasni ciljevi. Neke sile pokušavaju da Tursku odvoje od Bliskog Istoka i Severne Afrike“.

Erdoganu je Ponovo prozvao Amerikance zbog podrške koju pružaju sirijskim Kurdima.

On je ponovo pozvao muslimanske vernike da imaju više dece, poručivši da muslimanske porodice ne treba da vode računa o kontroli rađanja dece ili planiranju porodica.

„Želimo da umnožimo naše potomstvo. Pričaju o planiranju populacije, kontroli rađanja. Nijedna muslimanska porodica ne sme da ima takav pristup!“, rekao je Erdogan u govoru koji je prenosila televizija.

„Niko ne može da se meša u Božje delo. Najveću obavezu imaju majke“, dodao je turski predsednik.

Čavušoglu udario na Evropu

Šef turske diplomatije, Mevlut Čavušoglu, poručio je Evropskoj uniji da sa Ankarom ne može i ne sme razgovarati u ultimativnoj formi koju Brisel koristi u odnosima sa Ukrajinom i Gruzijom.

Osvrćući se na zahtev EU da Turska koriguje svoje atniterorističko zakonodavstvo ako želi ukidanje viza, Čavušoglu je podvukao:

„U Evropskoj uniji moraju da shvate da se prema Turskoj ne mogu tako ponašati. Oni su se tako držali prema Ukrajini: ‘Ili ste sa nama, ili niste’.

Gruziju su doveli do toga da je izgubila dve oblasti. Evropska unija mora odustati od takvog pristupa, pogotovo što ne tražimo puno članstvo u EU već samo ukidanje viza“.

Pogledajte kako je izgledala proslava:

(fakti.org/Pravda)

Share this post: