EU I NATO BESNI – OŠTRO UPOZORENJE SRBIJI zbog ruskih aviona i Sirije!

Ljušin ll-76

Ljušin ll-76

Vlada Srbije je na poziv Ministarstva odbrane Ruske Federacije poslala humanitarnu pomoć civilnim žrtvama rata u sirijskom gradu Alepu, zbog čega su EU i NATO našim vlastima ispostavili novi ultimatum.

Naime, iz Brisela i Vašingtona nam je poručeno da najkasnije do Nove godine moramo da uskladimo spoljnu politiku sa politikom EU i uvedemo sankcije Moskvi.

Iako su u četvrtak oko 16 časova sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ ruski teretni avioni „iljušin“ poleteli natovareni isključivo lekovima, odećom, obućom, uljem, šećerom i brašnom, NATO, SAD i EU su to protumačili kao svrstavanje Srbije na rusku stranu u ratu u Siriji.

Kako piše „Informer“, žestoki pritisci na Vučića i njegov kabinet počeli su još početkom ove nedelje, kada je potvrđeno da će Srbija poslati humanitanu pomoć u Alepo.

Pošto ti pritisci nisu urodili plodom, u četvrtak ujutru je, dok su ruski avioni još bili na pisti niškog aerodorma, u Nemanjinu stigla više nego jasna poruka Brisela.

Našoj zemlji je poručeno da će Srbiji biti prekinuti pregovori sa EU i biće suočena sa ekonomskom blokadom ukoliko najkasnije do 31. decembra ne uvede sankcije Rusiji.

Da je Zapad zaista pobesneo zbog odluke Vlade Srbije da pošalje pomoć u Alepo, slikovito pokazuje i tekst pod naslovom „Kome Srbija šalje pomoć u Alepu?“, koji je objavljen na portalu radija „Slobodna Evropa“.

„Srbija, koja je otvorila pregovaračka poglavlja sa EU i sa kojom bi trebalo da usklađuje spoljnu politiku, u Siriji se pridružuje Belorusiji, Jermeniji, Kini, Azerbejdžanu i Indiji.

Uz inteziviranje saradnje sa Rusijom, to problematizuje i njenu opredeljenost za evrointegracije“, piše „Slobodna Evropa“.

U ovom tekstu citira se i Erik Gordi, britanski stručnjak Balkan, koji otvoreno najavljuje ultimatum Srbiji.

– Ovo je okidač za to da EU počne upornije da potencira pitanja za koja je Srbiji dosad gledala kroz prste.

Od toga što se nije priključila sankcijama Rusiji, do referenduma u BiH. Doći će ozbiljan pritisak.

Ako Srbija hoće u EU, mora da usaglasi politiku sa politikom EU – izjavio je Gordi.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je rekao je da ne vidi apsolutni nikakav problem u slanju pomoći Siriji.

– To nikako ne znači da se svrstavamo, nisam se suočio sa bogznakakvim pritiscima, ali i da jesam, to ništa ne menja jer je Srbija suverena država.

S druge strane, Ivica Dačić je istakao da su apsolutno neprihvatljivi pritisci da uvedemo sankcije Rusiji.

– Mnoge zapadne zemlje ne međunarodnim forumima nastupaju kao članovi grupe takozvanih prijatelja Kosova, a za to vreme mi treba da uvedemo sankcije našim prijateljima.

Srbija želi u EU, ali mi nismo ludi i nećemo nikad da radimo protiv sebe. Kome može da smeta 84 komada gaća, 2.000 ćebadi ili 661 kilogram deterdženta?!

Pomažemo narodu Sirije, kao što smo i drugima. To plašenje Srbije više ne prolazi – poručio je Dačić.

(Agencije)

Share this post: