„EU je žrtva svoje avanture u Ukrajini“

sefovi-diplomatija-ministarski-savet-evropska-unija

Zagovornici evropske politike susedstva su napravili veliku grešku kada su pokušali da integrišu Ukrajinu u svet Evropske unije, ignorišući interese Rusije.

To je naveo analitičar Metju Dal Santo koji ističe da je aktuelna bezbednosna kriza u Evropi proizvod želje Brisela da ne odustane od “obojenih politika“, pritom aludirajući na revolucije koje su se dogodile u Evropi, a koje su označavane nekom od boja.

“Brisel je odbijao da prihvati geopolitičke posledice svoje politike susedstva usmerene ka istoku, a dozvolio je sebi i da ignoriše Moskvu. Igranje sa željom da se Ukrajina pridruži Evropskoj uniji nije ništa više od trgovine za čije posledice Evropa nije bila spremna“, naveo je Dal Santo.

On je istakao da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je EU ponudila Ukrajini bio usmeren ka odvraćanju Kijeva od Moskve i prebacivanju usmerenja na Brisel, bez izakvog razmišljanja o rizicima koji bi mogli da se jave ukoliko Ukrajina zaista postane deo EU.

Dal Santo takođe navodi da projekat susedske politike ima osnovu na tome da će Rusija prihvatiti integraciju postsovjetskih država u Evropsku uniju, a da se tom prilikom ne vodi računa o strateškim, ekonomskim i kulturološkim interesima Moskve.

“San da Moskva vidi svet onako kako ga vidi Brisel je srušen u realnosti“, zaključio je Dal Santo.

(B92)

Share this post: