EU PORUČILA LIDERIMA ZAPADNOG BALKANA: Smanjite doživljaj sa sukobima, zabrinuli ste nas!

ALARM

Foto: Fonet/AP

Evropska unija poručila je liderima Zapadnog Balkana da „prestanu da se igraju vatrom“ i ostave po strani svoje političke kavge kako bi iskoristili ponovnu zabrinutost evropskog bloka za region, piše „Rojters“.

Evropski komesar Johanes Han govorio je na samitu šest balkanskih zemalja koje žele da se pridruže EU, ali su zabrinute zbog otpora nekih država članica zbog prijema bilo kojih bivših komunističkih država iz istočne Evrope.

Ideja članstva u EU godinama je pokretačka sila reformi na Balkanu, nakon desetodišnjeg perioda ratova i nereda 1990-ih godina.

Nakon odluke Britanije da napusti evropski blok, došlo je do porasta desničarskog populizma i razvoja debate o budućnosti EU, a proširenje bloka stavljeno je na poslednje mesto, napominje britanska agencija.

Analitičari i diplomate kažu da je to oslabilo moć EU na Balkanu, uglavnom siromašnom regionu gde su prisutne međuetničke tenzije, korupcija i zabrinjavajući pomak prema autoritarizmu, navodi Rojters.

Zapad smatra da Rusija koristi ovakvu situaciju u svoju korist, stvarajući saveze i pogoršavajući napetosti.

Nakon prošlonedeljnog samita EU, na kome je taj blok ponovio da je posvećen „evropskoj perspektivi“ Balkana, Han se u Sarajevu sastao sa premijerima Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Han je naizgled aludirao na Rusiju kada je rekao da postoji „nivo uticaja sa istoka bez presedana“ i izjavio da je politika predsednika SAD prema Balkanu i dalje nejasna.

Samit, koji su organizovale BiH i EU, bavio se ekonomskom saradnjom i infrastrukturnim projektima u regionu.

Održan je uprkos političkoj krizi u Makedoniji, opozicioniom bojkotu parlamenta u Crnoj Gori, ljutitih izjava između Srbije i Kosova i pretnje rasparčavanjam Bosne, podseća Rojters.

Britanska agencija ukazuje da se razgovaralo i o mogućem formiranju regionalnog tržišta u koje je uključeno 20 miliona ljudi.

(RTS)

Share this post: