EU: Rusija ne može graditi gasovod Turski tok bez dozvole Evropske Unije!

Izgradnja

Bilo kakva odluka o gradnji gasovoda za transport ruskog gasa preko Turske mora biti doneta u konsultacijama sa Evropskom unijom i ne sme kršiti već postojeće zakonske obaveze, izjavio je danas u Ankari evropski komesar za energetiku, Maroš Šefčovič.

„Kada govorimo o velikim isporukama gasa za evropske potrošače, ne možete usvojiti takvu odluku bez da prethodno razgovarate sa njima, sa Evropskom unijom i sa Evropskom komisijom“, rekao je Šefčovič koji se nalazi u posetui Turskoj, prenosi agencija Rojters.

On je, takođe, izrazio zabrinutost zbog potencijalnog ukidanja postojećih ruta preko Ukrajine, u korist predloženog gasovoda Turski tok.

„Ako sve ovo mora da se promeni tek tako, ne mislim da se radi o običnoj proceduri i ovo je način na koji tako veliki klijent poput EU mora da bude tretiran“, izjavio je Šefčovič.

Kako podseća Rojters, Evropska unija troši oko 400 milijardi evra godišnje na uvoz gasa i nafte.

Rusija je u decembru odustala od gradnje gasovoda Južni tok, u vrednosti od 40 milijardi dolara, pošto je Evropska unija uputila primedbe zbog potencijalno, kako je objašnjeno, prevelike kontrole Rusije nad isporukama gasa Evropi. Projektom gasovoda Južni tok koji bi išao ispod Crnog mora do Bugarske, bile su predviđene godišnje isporuke gasa Evropi od 63 milijarde kubnih metara.

Umesto toga, ruski gasni gigant Gasprom najavio je u januaru da planira izgradnju podmorskog gasovoda Turski tok istog kapaciteta, koji bi išao do čvorišta koje treba da se izgradi na tursko-grčkoj granici do 2016. godine.

(Tanjug)

Share this post: