Evo kako da otkrijete lažnjak!

Kako da prepoznate

Carina godišnje zapleni oko milion primeraka falsifikovane robe. Pošto jedan deo nekako ipak uđe u zemlju, „Blic“ vam pomaže kako da otkrijete lažnjak.

 – Potrošači ne bi trebalo da kupuju naočare, torbe i slične stvari na pijaci ili buvljaku. Ako vidite da je proizvod lagan, ima zamrljana slova i jeftin je, budite sigurni da je falsifikat – objašnjava Mirjana Damljanović iz Tržišne inspekcije.

Čizme
Često nailazimo na falsifikovane čizme marke “Ugg”.
– Prvo što ukazuje na falsifikat je cena, koja je tri-četiri ili čak 10 puta manja od cene originala. Falsifikat nije od kože, već od veštačkih materijala, unutrašnjost nije od pravog krzna, već od veštačkog, a đon nije lako savitljiv kao što je to slučaj kod originala. Na falsifikatu se jasno vidi lepak – objašnjava inspektorka Brankica Pavlović.

Falsikikovane čizme UGG

Naočare
Originalne naočare “ray ban” su teže, nisu od lake plastike i imaju pravu UV zaštitu za razliku od falsifikata.
– Falsifikat obično ima nalepnicu na sebi, a original ima utisnut žig. Sa strane je naziv proizvođača koji je čvrsto utisnut i ne ispada. Sa unutrašnje strane je znak C i podaci o proizvođaču. Falsifikat je štetan za oči jer nema pravilnu zaštitu, a može da se desi da se iskrivi neki deo i ubode potrošača. O falsifikatu govori i cena. Ako košta od 200 do 500 dinara, to svakako nije original – kaže Sonja Kovačević iz Tržišne inspekcije.

Vinjak
Tržišni inspektor Branko Janković kaže da su, kad se kupuje falsifikovani vinjak, najsumnjiviji niska cena i boja.
– Sadržina nema originalnu boju. Pravi je tamniji. Može se desiti da se falsifikovan vinjak pakuje u originalnu ambalažu, jer proizvođač može da koristi staru ili čak da nabavlja od originalnog proizvođača. Akcizna markica je falsifikovana, što se može proveriti u proizvodnji, jer ne postoje dve flaše koje na imaju isti broj. Falsifikat je štetan po zdravlje – objašnjava Janković.

Tašne
Većina brendova ima advokatske kancelarije koje prijavlju da je na tržište ušao falsifikat.
– Falsifikat se prepoznaje po lošijem materijalu, neurednom štepu, Svaki original ima priveznicu na kojoj piše sastav materijala. Ukoliko postoji uvoznik, i on je naznačen – kaže Kovačević.

Utičnice i prekidači
Ukoliko utičnice i prekidače potrošači kupuju na pijacama i buvljacima, bez ambalaže, i ako oni ne sadrže srpski znak usaglašenosti, u obliku tri slova A, rizičan je za upotrebu.

– Takav proizvod nema sertifikat da je siguran za upotrebu. Može biti i opasan jer se ovakvi predmeti prave od nezapaljive plastike, a ne od recikliranih materijala koji mogu da se zapale. Potrošač treba da zna sastav, žice ne smeju biti zalemljene, već da imaju čvrsti spoj. Zbog svega toga je bitna oznaka usaglašenosti, da znate da je to neko proverio pre vas – kaže tržišni inspektor Goran Aksentijević.

Karakteristike

  • nerealno niska cena
  • zamrljana slova na etiketi
  • nema žig i sumnjiva boja proizvoda
  • neuredni štepovi na garderobi

(Blic)

Share this post: