„Evropa bi da sarađuje sa Rusijom, ali nema volju da se suprotstavi Americi“

Razgovor

Dok Vašington po Evropi razmešta svoje najbolje avione, Evropa bi trebalo da razmisli ko ili šta je prava pretnja po njenu bezbednost, kaže za Sputnjik glavni urednik italijanskog časopisa „Analiza odbrane“ Đanandrea Gajani.

Odgovarajući na pitanje da li Evropa stvarno veruje da bi Rusija mogla da ugrozi njenu bezbednost, Gajani kaže da jedinstvena Evropa ne postoji.

– Kao što smo videli na primeru krize u Grčkoj, kada je reč o ekonomiji i finansijama, postoji nekoliko „Evropa“.

Migrantska kriza pokazuje da u Evropi ne postoji jedinstven stav po političkim i društvenim pitanjima. Nema sloge ni kada je reč o strateškim vojnim pitanjima, čemu je dokaz ukrajinska kriza – ističe on.

Prema njegovim rećima, bivše članice Varšavskog pakta su zabrinute zbog „ruske pretnje“ zato što u rusko-nemačkom konfliktu vide određene istorijske analogije.

– Zapadna Evropa, pre svega Francuska, Nemačka i Italija žele odnose sa Rusijom bez embarga i sankcija. Ali ove države nemaju političku volju da se suprotstave SAD, iako SAD više nema zajedničke interese sa Evropom – naglašava Gajani.

On dodaje da Nemačka javno osuđuje Rusiju zbog ukrajinske krize, ali da to Nemcima ne smeta da potpišu ugovor o isporukama ruskog gasa preko novog baltičkog gasovoda, ističući da bi svaka evropska država da sarađuje sa Rusijom, ali da pritom održi privid prijateljstva sa Amerikom.

Gajani smatra da SAD zapravo ne žele da se bore protiv Islamske države.

– Amerika razmešta presretače F-22 u Evropi zbog nekog ruskog aviona koji je leteo iznad Litvanije.

Oni se igraju „hladnog rata“, i to je smešno – rekao je on i dodao da bi trebalo povećati broj aviona F-22 koji se bore protiv Islamske države i nastaviti sa bombardovanjem militanata u Libiji.

Prema njegovim rečima, vidljiv je nedostatak političke volje. Po mišljenju Amerikanaca, Rusija je i dalje neprijatelj broj jedan.

Odgovarajući na pitanje da li bi Rusija mogla da pomogne u borbi protiv ID, Gajani ističe da Moskva nudi „ozbiljan projekat“.

– Za razliku od Zapada, Rusija predlaže da u koaliciji učestvuju snage koje stvarno ratuju protiv ID – a to su pre svega vlade Sirije i Iraka.

Rusija je svesna činjenice da se militanti neće zaustaviti na Bliskom istoku, oni će pomagati radikalnim islamistima u srednjoazijskim republikama bivšeg Sovjetskog Saveza i kavkaskim republikama u sastavu Rusije – naglašava on i zaključuje da je, kada je reč o Islamskoj državi, Rusija, poput Italije, na prvoj liniji fronta.

(Sputnik)

Share this post: