EVROPA JE NA IZDISAJU POD PRITISKOM PUTINA I TRAMPA: Promene samo što nisu „oduvale“ staro društvo!

Vođe Francuske, Nemačke, Italije i Španije sastaće se u Versaju da bi razmotrili „zaoštravanje u odnosima s Rusijom Vladimira Putina i Amerikom Donalda Trampa“.

To piše francuski list Žurnal di dimanš, naglašavajući da evropski partneri još nisu u stanju da sagledaju kakva će biti Trampova politika prema Evropi.

Susret s vođama najuticajnijih država zone evra, Angelom Merkel, Paolom Đentilonijem i Marijanom Rahojem je u dvorcu u Versaju 6. marta sazvao francuski predsednik Fransoa Oland s ciljem da se „utanači zbijenost ključnih članica evrozone u odnosu na krize s kojima se mora uhvatiti u koštac EU“.

„U tradiciji Francuske je da se u dvorcu Luja 14-og održavaju samo skupovi od velikog značaja“, ukazuje Žurnal di dimanš i navodi da „Francuska predvodi liniju otpora Trampu“.

Oland, Merkel, Đentiloni I Rahoj treba da usvoje i stavove EU o pitanjima izbeglica s bliskog istoka, izlaska Velike Britanije iz EU, bitke protiv terorizma, „a sve to s pozadinom rastućih napetosti s Rusijom Vladimira Putina i SAD Donalda Trampa“.

Pariski dnevnik objavljuje takođe intervju sa šefom francuske diplomatije Žan-Markom Eroom koji je posle razgovora s američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom “govorio o opasnostima koje SAD i Rusija unose u Evropu”.

Ero je naglasio da je Tilersonu preneo stav Pariza da SAD ne mogu očekivati da njihova saradnja s Rusijom u slamanju islamskih terorista u Siriji bude na uštrb evropskih interesa i rešavanja ukrajinske krize , a podvukao je da „s Rusijom treba razgovarati ali ne stajati na njenu stranu“.

Francuski ministar smatra da nove vlasti u Vašingtonu mogu dovesti u mitanje multilateralni svetski poredak i kaže da „neki stavovi Trampa i Putina mogu navesti na zaključak da oni žele da oslabe Evropu“.

Žurnal di dimanš ističe da francuska diplomatija nastoji da pronikne u buduću Trampovu međunarodnu politiku, „dok su evropski partneri SAD krajnje zabrinuti“ zbog činjenice da je bliski savetnik za bezbednost američkog predsednika morao da podnese ostavku zbog neovlašćenih kontakata s Rusima, a smatraju ni Trampov savetnik i „siva eminencija“ Stiv Benon nije trebalo da bude postavljen na tu dužnost.

(BETA)

Share this post: