Evropa puca po svim šavovima: Španiju čeka odcepljenje Katalonije za 18 meseci

katalonija barselona spanija

Nakon zatvaranja birališta u Kataloniji jasno je da se čuje grmljavina tektonskih promena, koje neće uzdrmati samo Španiju, već celu EU, piše „Politiko“.

Kako navodi list, Unija će zbog ovoga ući u novo stanje previranja i to u trenutku kada Brisel već ima dovoljno muka.

Navodeći sedam ključnih postizbornih tačaka, „Politiko“ piše da su izbori de fakto bili glasanje Katalonaca o otcepljenju, kao i da je na biralištima jasno poručeno „adios“ Madridu i Španiji.

„Katalonci su jasno izabrali i to uz istorijsko učešće građana na izborima – toliko veliko da je negde čak ponestalo listića – 77,4 odsto.

To je rekord u u Španiji posle Franka… Pobeda koalicije „Zajedno za da“ je velika strateška pobeda Artura Masa, koji sada može voditi Katalonce ka nezavisnosti.

To je bio i temelj njegovog programa. Novi status i veća autonomija neće biti dovoljni“, piše „Politiko“.

Kako se navodi, Mas je kao rok za nezavisnost dao 18 meseci, a odmah će se pristupiti pisanju katalonskog ustava – „najsvetlijih stranica u istoriji Katalonije“.

[adsenseyu4]

„Ovo je bio veliki šok za Španiju, ali i za premijera Marijana Rahoja i njegovu stranku, koja je osvojila samo 11 mesta u katalonskom parlamentu.

Njihova strategija širenja straha od posledica nezavisnosti je propala… Ključ je pravi dijalog, ne populizam ili tvrdoglavost. Ali kada i sa kim?

Rahoj je, čini se, sam sebe diskvalifikovao u katalonskoj javnosti i mogao bi da bude smenjen već u decembru na izborima“, piše „Politiko“.

Važna tačka je to što EU nema pravila za odvajanje država unutar članica.

„Brza secesija bi automatski isključila novu državu i iz EU i iz evra. Međutim, gledajući ekonomsku snagu regije i njeno demokratsko, proevropsko društvo, verovatno ni Brisel ni druge članice neće želeti da je kažnjavaju.

katalonija nezavisnost barselona spanija

Zato će biti jakog pritiska za kompromis i kreativna rešenja… Moguće je da će Katalonci ipak zadržati status građana EU, jer će moći da zadrže španske pasoše“, piše list.

Veliko pitanje je i šta će biti sa fudbalom. Većini Katalonaca je u srcu velesila Barselona, a ako ona istupi iz LA lige, pitanje je sa kim će se boriti.

„Osim toga, izgubiće i dosta novca od prava na TV prenose. Barsino rukovodstvo, koje je za nezavisnost, kao i igrači ,svakako bi više voleli da ostanu deo lige. Možda je kompromis moguć i potreban, kako za navijače Barse, tako i za ljubitelje fudbala u celom svetu“, piše „Politiko“.

Listi ističe i da Madrid nema mnogo pravnog „oružja“ u borbi protiv Katalonaca.

[adsenseyu1]

„Borba proti katalonskog izbora ili predsednika Masa preko Ustavnog suda ne bi urodila plodom. Rahoj je već menjao neke zakone, a ima i ‘nuklearnu’ opciju da razreši dužnosti regionalne predsednike.

Postoji i ‘treća opcija’, da se Španija duboko reformiše i postane federalna država sastavljena od regija sa velikom autonomijom, sa jednakim pravima i obavezama, a ne kao sad, gde Baskija i Katalonija imaju više autonomije“, piše „Politiko“.

Za kraj, „Politiko“ ističe da su političke snage koje su se ustoličile tokom vikenda tu da ostanu.

„Teško je osvojiti izbore u Španiji,ako nemate bar pristojan rezultat u Kataloniji“, ističe „Politiko“.

Prema zvaničnim rezultatima izbora u Kataloniji, stranke koje se zalažu za nezavisnost od Španije osvojile su apsolutnu većinu u regionalnoj skupštini.

(B92/Politiko)

Share this post: