„Fabrika“ za proizvodnju huligana u Srbiji ne plaća porez državi!

foto: caughtoffsidecom

foto: caughtoffsidecom

Svakodnevni incidenti među huliganima, tuče, neredi, sukobi sa smrtnim ishodima, maltertiranje članova uprave klubova, fudbalera, vesti su koje gotovo nikoga više ne iznenađuju.

Istovremeno, predstavnici svake vlasti u ime države povlače se pred hordom nasilnika i huligana.

Iako su doneti zakoni po najvišim evropskim standardima, po svemu sudeći ne postoji politička volja, ali ni politička hrabrost, da se problem huligana reši.

Snimak napada na direktora Partizana i njegovo obezbeđenje bio bi u pravnoj državi alarm za državne institucije da u što kraćem roku nađu počinioce ili da barem istog trenutka izjavama osude ovakav brutalni napad i da tako uvere javnost da sistem postoji i da niko nije jači od zakona.

Međutim, predstavnici institucija su posle ovog incidenta ćutali.

Činjenica je da su stadioni oduvek bili idealno mesto za pokretanje raznih tema, od smene uprave klubova do smene vlasti, ali i poziva na linč, pa samim tim niko ne želi ili ne sme da im se zamera.

Na stadionima i van njih nasilne grupe navijača vrlo lako su se pretvarale u horde huligana, spremne da zbog politike ili nečijih interesa vrlo organizovano i jedinstveno postanu opasno oružje u rukama onih koji su uspeli da ih kontrolišu.

Navijanje se često pretvaralo u borbu za srpsku stvar, a zapravo pokriće za rušilačke pohode.

Političari koji su uspeli da ih pridobiju za sebe najčešće su morali da plaćaju ceh i vraćaju dugove jer su ove grupe tražile da im se, zbog zasluga, mnoge stvari progledaju kroz prste.

Patriotizam je tema koja po pravila okuplja navijače svih klubova, a u šta to može da se pretvori svedoče brojni neredi, poput onog na mitingu za Kosovo ili zbog saradnje s Hagom.

Okuplja ih i mržnja prema pripadnicima LGBT populacije, zbog čega je država godinama linijom manjeg otpora jednostavno zabranjivala održavanje Parade ponosa da bi se sprečilo organizovano nasilje, ali je zanimljivo i to da kada je održana 2014. organizovanih nereda nije bilo.

Decenijama su ponašanje ekstremnih navijača, na razne načine opravdavale i uprave klubova i političari i mediji, što je doprinelo njihovom ekstremizmu i osećaju da su nedodirljivi.

Nekada su ih uprave stvarale, danas navijači gospodare upravama, ucenjuju političare skandiranjem na tribinama, tuku fudbalere, stavljaju im pištolj na glavu, skidaju kapitenske trake na terenu, lupaju automobile.

I pored toga što postoje zakoni koji predviđaju sankcije, i danas s njima svi radije pregovaraju kako bi se sprečili neredi, umesto da se samo primene zakoni.

U emisiji Insajder bez ograničenja govorili su:

Goran Ilić, zamenik republičkog javnog tužioca i predsednik Udruženja javnih tužilaca Srbije

Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu

Vladimir Vuletić, predsednik Nadzornog odbora Fudbalskog kluba Partizan

Žarko Stevanović, predsednik Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije.

(Insajder)

Share this post: