Folksvagen na stubu srama: 11miliona vozila ima softver koji lažira podatke

proizvodnja automobila

Nemački auto gigant Folksvagen objavio je danas da čak 11 miliona vozila tog proizvođača ima ugrađen softver koji lažira podatke o štetnim izduvnim gasovima.

Kako se navodi, reč je o automobilima opremljenim posebnom vrstom motora koji mogu da lažiraju podatke o emisiji štetnih gasova.

U saopštenju VW-a se takođe navodi da će u trećem kvartalu izdvojiti 6,5 milijardi evra za pokrivanje potencijalnih troškova proizašlih iz skandala, kao i da će morati da prilagodi svoje ciljeve profita za tekuću godinu, izveštava agencija Frans pres.

Zbog ovog saopštenja, akcije VW-a su na Frankfurtkoj berzi danas pale za dodatnih 20 odsto, nakon što su prethodnog dana izgubile 17 odsto vrednosti.

Američki mediji su izvestili danas da jeameričko ministarstvo pravde pokrenulo krivičnu istragu protiv Folksvagena, posle priznanja da je sistematski varao na testovima kojima su mereni rezultati zagadenja vazduha.

Iz Evropske unije, međutim, poručuju da je „još prerano za pokretanje evropske istrage protiv Folksvagena“, nakon šokantnih otkrića u SAD.

„Veoma ozbiljno shvatamo ovu situaciju. Istrage se sprovode unutar Folksvagena, kao i u SAD i Nemačkoj. Iz tog razloga, prerano je komentarisati da li su neke posebne mere hitnog nadzora potrebne i u Evropi i da li su ovim problemom pogodjeni i automobili Folksvagena prodati u Evropi“,izjavila je portparolka Evropske komisije, Lusi Kode.

Ona je dodala da je u kontaktu sa predstavnicima Folksvagena i američkim vlastima.

Istraga u SAD predstavlja dodatni pritisak za VW, koji je u prvoj polovini tekuće godine bio najveći proizvođač automobila na svetu po obimu prodaje.

Američke vlasti su još krajem prošle nedelje saopštile da je Folksvagen priznao da je u oko 482.000 svojih automobila na dizel i u automobile marke „audi“ u SAD ugradio uređaj koji isključuje kontrolu emisije štetnih gasova kada se vozi uobičajeno, a uključuje kada vozilo prolazi testove emisije.

 

Nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint izjavio je da je direktor Folksvagena Martin Vinterkorn obećao potpunu saradnju sa Vladom te zemlje pošto je kompanija priznala da je nameštala merenje emisije gasova u SAD.

Dobrint je zatražio nova testiranja automobila u Nemačkoj kako bi proverio da li se slična manipulacija dogodila u Evropi.

On je u izjavi za nemački list Bild naveo da je imao „veoma konstruktivan“ razgovor sa Vinterkorn, kao i da je „Folksvagen obećao da će pružiti potpunu podršku dodatnim testiranjima vozila“.

Akcije Folksvagena pale su u ponedeljak više od 18 odsto čime je tržišna vrednost kompanije smanjena za oko 15 milijardi evra pošto je priznala da je nameštala merenje emisije gasova u SAD za vozila.

Folksvagen je već imao tešku godinu pošto je zbog naznake slabije prodaje u SAD i Kini vrednost njegove akcije pala s više od 250 dolara.

Najnoviji slučaj je izazvao nemir i medju evropskim zvaničnicima, pa je tako francuski ministar finansija Mišel Sapen pozvao na pokretanje sveobuhvatne evropske istrage.

Sapen je za francuski radio „Evropa 1″ rekao da je za umirivanje javnosti potrebno sprovesti kontrolu nad automobilima koje proizvode i druge evropske automobilske kompanije.“Mi smo na evropskom tržištu, sa evropskim propisima koji moraju da se poštuju.

Čak i ako je to samo za umirivanje javnosti, čini mi se da je potrebno sprovesti kontrolu i nad francuskim proizvodjačima automobila. Ovo nije mala tema, ovde se ne radi o brzini ili kvalitetu kože“, naglasio je Sapen.

Vlasti Južne Koreje su takođe pozvale zvaničnike Folksvagena na razgovore o testiranju emisije izduvnih gasova. „Pozivamo predstavnike Folksvagena i inženjere da u sredu popodne dođu na sastanak u ministarstvo za zaštitu životne sredine“, navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva.

(B92/BETA/Tanjug)

Share this post: